Отрова в кухнята?

Навярно сте дезинфекцирали дъската за рязане, гъбата и дори измихте ръцете си с антибактериален сапун. Смятате, че всичко  е съвършено чисто във вашата кухня, докато накрая подсушихте ръцете си в кърпа. Почакайте. Това великолепно дребно парче плат всъщност може да бъде причина за появата на болестно състояние.

Микробите върху кухненските кърпи могат да доведат до отравяне с храна, а вероятността за това се увеличава не само от броя на хората в домакинството, но и от броя на хората, които консумират месо в него.

Изследователи (ръководени от Сушеела Д. Биранджа-Хурдоал, доктор на университета в Мавриций) са събрали 100 кухненски кърпи, които били използвани един месец без изпиране. След това те анализирали какви видове бактерии се развиват върху тях в този период. Почти половината от кърпите били покрити с бактерии като Е. coli и стафилоза, които могат да причинят гадене, диария и повръщане.

Повече хора, използващи една и съща кърпа, означава повече микроби, а учените от изследването са установили, че количеството бактерии се е увеличило при увеличаване броя на членовете на семейството.

Според констатациите на изследването, има и повишен риск от хранително отравяне в къщи, в които живеят хора, които ядат месо. Вегетарианците са изложени на по-малък риск, тъй като месните продукти, като яйцата и пилето често са източник на замърсяване. Също така, кухненските кърпи и гъбите са особено податливи на прекомерно нарастване на бактерии, защото те са топли и влажни – а това страхотна среда за микробите.

Недобре почистените дъски за рязане, изложени на храни, като например говеждо месо, домашни птици или яйца, често са едни от най-замърсените повърхности.

Добре е просто да измиете всичко с гореща сапунена вода и хартиени кърпи, които няма да се използват отново в друга част на кухнята. Няма конкретно правило, според което да знаете кога е време да изперете кърпата, но в мига, в който разберете, че сте избърсали замърсена повърхност с кухненска кърпа, сложете я за пране и вземете нова.

Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.