От сън спомени няма

Преодоляване на стреса
- СПОДЕЛИ С ПРИЯТЕЛИ -

Сънят е важна част от живота на всеки. При хората, бозайниците, птиците, рибите и редица безгръбначни, периодичният сън е необходим за оцеляването на организма. За хората е прието, че необходимото количество сън на денонощие трябва да е около 7-8 часа, което си е една трета от деня.

Неслучайно на съня са посветени цели индустрии. Кога за последно чухте реклама за матрак, възглавница или хапче, което повишава качеството на съня? Вероятно твърде скоро. Проблемите със съня са били присъщи обаче на редица гениални хора в миналото и днес, което не им е попречило да постигнат невероятни резултати.

ЛЕОНАРДО ДА ВИНЧИ

Гениалният художник е спал по максимум два часа на ден, като си позволявал по 15-20 минути сън на всеки четири часа. Тази техника се нарича многофазен сън, с която Леонардо е поддържал изключителната си работоспособност и жажда за знания. Не всеки обаче е способен да издържи подобно темпо.

УИНСТЪН ЧЪРЧИЛ

Британският политик също не е прекалявал с престоя под завивките. Известно е, че Чърчил си е лягал в 3 след полунощ и е ставал в 8. Тайната му е била следобедната дрямка. Между обяда и вечерята той си е сипвал по едно разредено с газирана вода уиски и си е лягал да подремне, за да има сили за работа през нощта.

НАПОЛЕОН БОНАПАРТ

Гениалният френски пълководец, а впоследствие и император, си е лягал в полунощ, за да стане в два и да се посвети на работа. Около пет сутринта той си е лягал отново за няколко часа. Според историците, Наполеон е спал средно по четири часа на ден, а понякога дори и по-малко.

САЛВАДОР ДАЛИИспанският художник също като Да Винчи е практикувал многофазен сън. За да не заспи за по-продължително време той карал приближените му да поставят до леглото метален поднос, а в ръката си държал лъжица. При заспиването мускулите се отпускали и лъжицата падала върху подноса. От шума Дали се будел и отново се залавял за работа. По негови признания именно в тези минути се раждали най-гениалните му идеи.

ОНОРЕ ДЬО БАЛЗАК

Френският писател си лягал в шест вечерта, ставал в полунощ и пишел до сутринта. След това си почивал за около половин час в леглото и се залавял отново за работа. Не е удивително, че в 6 отново му се доспивало.

ЧАРЛЗ ДАРВИН

Великият учен много обичал разходките. Обикновено лягал след полунощ, ставал в 7 и се отправял на разходка. В девет вечерта се отпускал за 30-минутна дрямка и отново отивал на разходка. Нещо като това, което наричаме кардио в днешно време.

НИКОЛА ТЕСЛА

Известният физик и учен считал съня за загуба на време или както гласи родната поговорка – “От сън спомени няма”. Той е спал максимум по 3 часа на денонощие. Обикновено си е лягал в 2 и е ставал в 4. През деня понякога е подремвал за 20-30 минути, колкото да презареди.

От изброените примери става ясно, че сън и работоспособност не са синоними, но не ви препоръчваме да ги следвате. Наспивайте и водете един здравословен и балансиран начин на живот.

Вижте още статии

- СПОДЕЛИ С ПРИЯТЕЛИ -

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*