Падна исторически рекорд в Обиколката на Витоша

За първи път в историята планината Витоша бе обиколена за по-малко от 4 часа с велосипед. Уникалният рекорд бе записан срещу името на Александър Алексиев, който финишира за 3.55:44 ч.

Освен суперпостижението, представителят на клуб „Велораптър“ защити титлата си от миналата година като подобри с близо четвърт час собствения си рекорд на трасето. Това е трета победа на Александър при трите му участия досега. При жените триумфира представител на същия велоклуб – Христина Козарева отнесе конкуренцията с близо 26 минути разлика, като остана само на 52 секунди от върховото постижение.

Близо 3000 са общо участниците в тазгодишното издание на Обиколката на Витоша, която отново е част от инициатива „София – европейска столица на спорта“.

Стартът на колоездачите бе даден на зазоряване – още в 6 ч. в съботната сутрин от Дончо Барбалов, зам.-кмет на София.

След това огромната колона велосипедисти се източваше близо 8 минути към бул. „България“ в посока Бояна и после нагоре по пътя към Златните мостове.

„Щастлив съм с третата победа при третото си участие тук. Защитих титла от миналото лято, но по-важното е че завърших под 4 часа. Бях си поставил за цел 3.45 ч., малко не достигна, но ще оставя този рекорд за следващата година. От Мъглиж съм и в последно време се насочих към планинските колоездачни състезания.

Gаrmіn fеnіх 5Х GРЅ Cпopтeн Чacoвниĸ

Vіvоfіt® 3 Gаrmіn – фитнec гpивнa

Garmin Forerunner® 235

Garmin Forerunner® 620

Gаrmіn fеnіх 5Ѕ GРЅ Cпopтeн Чacoвниĸ

Garminfēnix® Chronos

Днес времето бе перфектно, а и трасето предимно сухо, само на две три места преди финала бе по-влажно. Сега насочвам усилия към следващите цели: Балканиадата, Европейското първенство в Чехия и престижен шампионат в Румъния през август,“ заяви след победата си днес Александър Алексиев.

При жените една бе над всички, при това с огромно превъзходство. Христина Козарева потегли много мощно и на 30-ия км вече бе на 4 минути пред останалите. Преднината й се увеличаваше прогресивно за да достигне впечатляващите 26 минути на финала.

Времето на Козарева е 5.13:03 ч., като само 52 секунди не й достигнаха да подобри постижението на Анелия Карагьозян от 2016 г – 5.12:11 ч.. Втора днес финишира Лили Ангелова с 5.39:41, трета е Ася Борисова 5.53:54 ч.

“Изненадана съм от голямата разлика, с която победих. Това е осмото ми участие, толкова са ми и титлите. Можех да финиширам и по-бързо, но на три пъти падах, за щастие без сериозни последици.

Трасето бе много добро, времето също бе с нас. Освен с колелото, съм участвала и в дуатлона, често стартирам в планински бягания,“ каза след финала победителката Христина Козарева.

Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.