Има нещо много еротично в пещерата, но да не изпадаме в подробности защо. Ако сте решили да научите какво е то, няма нищо по-лесно от това да се уверите сами. В случай, че живеете в София, има няколко доста достъпни за достигане пещери. Първият въпрос, който ви задава опитен пещерняк, когато се поинтересувате за подобна локация, е дали търсите осветена или неосветена пещера. Във втория случай трябва задължително да си носите челник или фенерче, за да си осветявате пътя. Предлагаме ви подбор от три пещери около София, като всяка е доста различна и предлага различно изживяване.

1. Съева дупка

Намира се на 110 км от София, като точната локация е 2 км от село Брестница, област Ловеч и на 20 км от Луковит. Тръгва се по автомагистрала „Хемус“, малко след Ябланица, където може да си купите халва и локум, поемате към Ловеч. Като стигнете Брестница ще видите табела, която указва посоката да Съева дупка. Преди пещерата има удобен паркинг за автомобили и билетна каса. Децата до 6 години влизат безплатно, а най-масовите билети са по 4 лева. Цялата разходка продължава около половин час. Ще чуете чудесния разказ на екскурзовода и ще станете свидетели на приказен свят от сталактити, сталагмити и сталактони.

2. Проходна

Може би най-известната поне като визия пещера-зала в България. Наричат я също „Очите на Бога“. Посещението в нея може да съчетаете със Съева дупка. Отново се тръгва по „Хемус“ и след Правец и Ябланица се поема към Луковит. В село Румянцево търсте табелите за Карлуково. На 2 км от него ще видите табели за пещерата. Обикновено е много оживено, а спрените автомобили ще ви подскажат посоката. Няма екскурзовод и всеки е свободен да ходи, където си поиска. На покрива на пещерата в идеална симетрия са оформени дупки, които са приели названието „Очите на Бога“. Всеки посетил природната забележителност е разтърсен и се връща отново и отново там.

3. Деветашката пещера

Тя също е в региона на Ловеч, но ще ви е трудно да запишете хеттрик със Съева дупка и Проходна в един ден. Намира се на 15 км от Ловеч, близо до село Деветаки. Ако се останали впечатлени от Проходна, то тук ще онемеете напълно, тъй като на тавана й има цели седем отвора, откъдето прониква слънчева светлина и осветява централната зала. Оттам идва и другото й име Окната. В миналото Деветашката пещера е била военен обект и в нея са съхранявали горивни материали. През 1996 г. тя е обявена за защитен природен обект с европейско значение. Деветашката ещера е и едно от най – големите местообитания на прилепи в България. Заради размножителния им период, посещенията през юни и юли са забранени.
Която и от посоките да изберете, няма да останете разочаровани. Не забравяйте обаче, че добрата екипировка е условие за доброто прекарване сред природата.

[smartslider3 slider=14]

Сподели:

Един коментар “Сезам, отвори се…Пещери около София

  1. Според много от посетителите пещерата Съева дупка е най-красивата пещера в България. Интересното е,че пещерата има отличната акустика която позволява провеждането на концерти и снимането на филми. Лятно работно време: от 09,00 часа до 19,00 часа. Зимно работно време: от 09,00 часа до 17,00 часа.Няма почивен ден.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.