Подходящи храни за красива кожа

Една мъдра мисъл гласи:

Това с което се храним, това сме ние самите.

В случая става въпрос за нашето здраве, но разбира се кожата е най-големия орган на тялото и тя също се влияе от храната, с която се храним. Ново проучване доказва, че ако консумираме храни богати на протеини, витамини и минерали това може да доведе до значително забавяне на процесите на стареене. Добре известно е, че някои храни могат да влошат болестни състояния и да предизвикат алергична реакция.

Най-лесният начин за спазване на добра балансирана диета е да се приемат следните храни от хранителната пирамида:

– Пълнозърнест хляб, ориз, паста
– Плодове и зеленчуци, от които повече тъмни и оранжеви зеленчуци
– Храни богати на калций
– Месо и риба

Тези харни са част от препоръчителната здравословна диета и те съдържат ценни витамини и минерали с доказан благотворен ефект. Антиоксидантите Витамин С и Е предпазват кожата от слънчево фотостареене и забавят стареенето предизвикано от свободните радикали. Отдавна се знае, че Витамин В е отговорен за формирането на клетките на кожата, косата и ноктите. Витамин А , който се набавя от плодовете и зеленчуците се грижи за обновяването й. Ако започнете да приемате тези витамини, веднага ще забележите разлика в състоянието на кожата.

Mоже ли храната да подобри състоянието на кожата?

Ако се храним с разнообразна храна и приемаме голямо количество вода, това подпомага хидратацията на кожата. За голяма част от хората, които имат кожни проблеми като акне, псориазис, екзема и други приемането на определени вредни храни както и алкохол може да доведе до влошаване на състоянието. Именно затова, хората които страдат от такива проблеми трябва да са внимателни по отношение на хранителните си навици.

Проучване доказва, че акнето се подобрява след намаляване на приема на въглехидрати. От друга страна мазните храни, безалкохолните напитки, ядките и храните богати на мазнини влошават състоянието на кожата.

Розацеята например, може да се влоши от алкохол и люта храна. Така, че препоръчително е такива хора винаги да четат опаковките на продуктите преди да ги закупят от магазина и да избягват червен и черен пипер, къри, чили и дори салса. В допълнение храни като дроб, оцет, соев сос, топъл шоколад, кафе, чай трябва да бъдат избягвани.

Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.