Ползите от колоезденето срещу коварния вирус и не само

Несъмнено 2020 година ще бъде запомнена с разпространението на коварния коронавирус. За съжаление познатият ни до преди месец живот се промени твърде рязко.
Добрата новина е, че човек умее да се адаптира към всякакви ситуации и тази не трябва да бъде изключение.
Предприетите мерки в световен мащаб за ограничаване на заразата наложиха доста рестрикции за голям брой хора – някои спряха работа, други практикуват от вкъщи, трети нямат избор и се налага да ходят до работното място всеки ден. Социално-културният живот е ограничен и в момента повече от всякога се дистанцираме от околните.
Всичко дотук е ясно, но къде се намира любителското колоездене в тази ситуация? Нека се опитаме да намерим положителните страни на това положение, съветват ни от страницата на един от големите търговци на велосипеди у нас.
Гледайки да спазваме препоръките на кризисния щаб, установяваме, че колоезденето е един от малкото спортове, които могат да се практикуват в момент на изолация. Да, за колоезденето са нужни един човек и една машина, а планините и полята за каране са необятни и често самотни. Трудно е да си представиш, че ще нарушиш дистанцията от 1,5 метра с някого друг.
Ако сте от тези, които не могат да извършват работата си в момента и сте в принудителен отпуск, то може да се възползвате от затоплянето на времето и първите пролетни дни за вдъхновяваща здравословна разходка в планината.
Спортувайки сред природата нашият организъм се зарежда с енергия и засилва по естествен начин имунитета си – нещо така важно в този кризисен момент.
Разнообразявайки се с практикуването на любимото хоби също така ни зарежда с положителни мисли и елиминира представата за отчаяние и създаването на паника от вида на поопразнените улици.
Като цяло всички позитиви на колоезденето остават в сила и то може да бъде практикувано без контакт с други хора, т.е. хем правим нещо готино и полезно, хем не вредим и не усложняваме обстановката в момента.
Ако пък се налага да ходите до работа, то може да го направите със своето колело като така ще избегнете ползването на градския транспорт. За щастие в момента и въздухът в големите градове е по-чист от обикновено.
Не забравяйте хидратирането по време на каране на колело особено в такива ситуации. Носете винаги каска и поне една резервна гума и помпа със себе си.
Нека обобщим най-добрите ползи от колоезденето в моментната ситуация:
Идеален начин за транспорт – избягвате градския транспорт и укрепвате здравето си, защото се движите
Намалява стреса – стресът е един от най-опасните вредители в извънредни ситуации като сегашната. Знаете за сериозните проблеми, които предизвиква и колко трудна е борбата с него, а най-лошото е, че стресът отслабва имунитета – нещо, което никой не иска да се случва в този момент.
Дава ви свобода и ви кара да се чувствате защитени – стига да е хубаво времето и да имате желание, вие можете да отидете на всяко едно място, което се намира в близост до вашия град. Така ще разпуснете напрежението и ще освободите съзнанието си от тревожни мисли.
Укрепва сърдечносъдовата система и понижава риска от сърдечносъдови заболявания
Спомага за повишаване на общата издръжливост на тялото
Подобрява съня – заседналият начин на живот се отразява негативно на съня. При обездвижване в тялото не се отделят необходимите за здрав сън вещества.
Разбира се, не всеки е длъжен да обича колоезденето сред природата, като съществуват множество алтернативни варианти това да се практикува и в домашни условия.
Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.