„Купи ли прах за пране?“ стана на 110 години

Може да ви звучи невероятно, но вече цели 110 години човечеството използва прах за пране, за да поддържа чистотата на дрехите си. Вечният въпрос кое първо – Кокошката или яйцето?, в този случай има отговор, че първо е била кокошката или пералната машина, а яйцето – праха за пране се появява на по-късен етап.

Историята на праха за пране започва през 1907 година, когато химиците в Henkel успяват да извършат революция. Те комбинират натриев силикат с натриев перборат, които при достигане точката на кипене по време на пране отделят чист кислород. Това не само действа за разлика от хлора, използван до тогава като избелител, който няма миризма и е безвреден за тъканите. Но също така спестява трудното и времеемко триене, тръскане и търкане на прането от домакините. Създаден е първият активно действащ перилен препарат: Persil Първото рекламно съобщение се появява на 6 юни 1907 г. във вестник в Дюселдорф. След това Persil си проправя път в търговските обекти, в тънки картонени кутии, които се пълнят на ръка и са увити с печатна хартия. Историята на германската марка продължава с още куп иновации.

През 1986 година е създаден първия прах без фосфати, а година по-късно идва ред и на поредната революция – течен перилен препарат. През 2006 година се дава началото на комбинирането на праха за пране с омекотител, а 2012-а се раждат и капсулите за пране, които се поставят директно в барабана на пералната машина. На пазара има стотици видове препарати, които не отстъпват по качество на предлагания от Persil,но марката ще си остане номер 1 завинаги в исторически план или както гласи популярния рекламен слоган „Веднъж Persil, винаги Persil“.

Кратка история на прането

1320 г. – Първите сведения за използване на перална машина датират от 1320 г. В германския град Аугсбург била конструирана перална машина за обществено ползване, която е била задвижвана от конски впряг
1691 г. – Издаден е първият британски патент за перална машина.
1750 г. – Английският изобретател Стендър конструира пералня за пране на спално бельо.
Появява се първият чертеж на перална машина в английското списание „The Gentlemen’s Magazine”.
1851 г. – Американецът Джеймс Кинг патентова първата пералня, за чиято работа се използвал барабан, в който се поставяли дрехите. Машината на Кинг доста приличала на съвременната пералня, но разликата била в ръчното задвижване
1858 г. – Хамилтън Смит изобретява първата перална машина с мотор.
1900 г. – Металните казани на пералните заменят почти напълно дървените
1906 г.- Започва производството на електрически перални машини
1922 г. – Американската компания „Мейтаг” представя система за пускане на вода направо върху дрехите в пералната машина. Тази система е широко използвана и днес.
1937 г. – Появява се първата автоматична пералня.
1947 г. – Представена е първата автоматична пералня, която се зарежда отгоре. Неин производител е компанията „1900 Корпорейшън”, която е предшественик на „Уърлпул”.
Това са най-важните етапи, дали посоките, а останалото е дълъг процес на доусъвършенстване и достигане до това, което всеки има в дома си.

Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.