Опознайте и преодолейте стреса


Грижата за самите нас и преодоляването на стреса имат огромно значение за нашето здраве. Именно това са едни от ключовите фактори за превенция срещу различни заболявания и влошаване на здравословното състояние на човека. Хранителните добавки са важна част от здравословният начин на живот, но има и други много важни неща като: редовни тренировки, сън и положително мислене. Да намерим баланса се оказва изключително важно за нашето здраве и личностно развитие. Нека да погледнем начините, по които можем да защитим нашето тяло и най-вече сърцето от негативните последици на стреса.

Една от стъпките е да си зададем следните въпроси:

 • Кое е най-голямото ми предизвикателство в момента?
 • Какво нарушава баланса ми?
 • Защо не се чувствам спокоен и щастлив и не успявам да спя добре?
 • От какво имам нужда за да постигна баланса?
 • Има ли нещо, което мога да направя?

За повечето от нас предизвикателствата са в сферата на:

 1. Здраве – как се грижим за себе си
 2. Кариера – какво даваме на света и какво получаваме в замяна
 3. Взаимоотношения – как даваме и получаваме любов

Очаквания

Един от източниците на стрес е вътрешното напрежение между това, какво очакваме от себе си и какво всъщност се случва. Много често тези очаквания са напълно несъзнателни. Много е важно да ги открием и да поработим малко по-упорито за да ги доведем в реалния свят.

Спокойствие

Понякога се налага просто да се успокоим и да спрем да се самосаботираме. Медитацията е един от най-добрите практики за успокояване на духа.

Видове стрес

Стреса може да се появи под много форми. Например много от нас изненадващо научават, че голямата радост може да е причина за стрес. Просто защото тя ангажира нашето съзнание и тялото ни, а именно повишен пулс и адреналин. В такова състояние тялото произвежда повече свободни радикали и токсини. С последиците от тези биохимични процеси можем да се справим като пием повече вода и взимаме хранителни добавки.

Някои видове стрес и факторите, които ги отключват:

  • Психически – поемането на големи отговорности, финансови или кариерни грижи, перфекционизъм, тревога
  • Емоционални – отношение към самите себе си, страх, тъга, предателство и други
  • Психо-спиритуални – проблеми свързани с целите в живота, бременност и раждане
  • Травматични – инфекции, нараняване, операция или екстремни температури
  • Биохимични – липса на витамини, минерали, аминокиселини, протеини, алергии
  • Токсични – замърсявания на околната среда и храната, употребата на химикали и козметични продукти, затлъстяване, алкохол и кофеин

Какво е стрес?

Трябва да осъзнаем, че стреса не се причинява от преживяни инциденти или ситуации. Стреса, за който говорим е всъщност отношението ни към проблемите, които ни заобикалят. За стреса, който застрашава нашето здраве би трябвало да изпитаме сигнал за опасност. Ако преживяваме обаче заплахата като стрес, ние влизаме в режим “защитавай се или бягай”, което всъщност кара телата ни да продуцират адреналин. В това състояние циркулацията се забавя и може да се появи напрежение в мускулите. Храносмилането е нарушено и се покачва пулса. Имунната ни система е отслабена и сме предразположени към заболявания.

Има моменти, в които не можем да избягаме от стреса. Например, ако е застрашен живота на нашето дете, ние влизаме в състояние на “бойна готовност” за да можем да реагираме на ситуацията адекватно. Това е начина, по който трябва да действаме и да сме готови в случай на реална опасност.

Има случаи, когато стреса е по-скоро емоционален или психологически. Когато не съществува реална физическа опасност, тялото ни реагира по идентичен начин. В случая обаче нямаме физическа активност за да изразим този вътрешен импулс и това може да се окаже вредно за психиката и за органите ни. В такъв момент попадаме в риск поради свръхактивност на адреналните жлези и свободните радикали. Този пример показва колко е важна физическата активност във връзка с борбата със стреса.

Когато сме в емоционален или психически стрес и успеем да се задържим спокойни, можем да реагираме по-адекватно на ситуацията и да изпитаме по-малко негативни биохимични реакции. Следователно тялото ни не влиза във въпросното състояние на “бойна готовност” и обикновенно това ни помага да намерим най-доброто решение.

Анти стрес хранителни добавки

Много от анти стрес формулите са базирани на В комплекс и витамин С. Тези витамини са важни за правилното функциониране на адреналните жлези, които са най-натоварени по време на стрес. Те са особено необходими ако сте напрегнати за дълъг период от време. Например ако сте ангажирани в голям проект, имате голямо предизвикателство в работата, грижите се за болен или сте в развод. Желателно е да избягвате приема вечер, тъй като добавката може да повлияе на съня ви, като ви направи прекалено бодри. Ако искате да релаксирате можете да се снабдите с калций и магнезий. Бъдете внимателни, тъй като продължителният стрес или недоспиване могат да доведат до увреда на щитовидната жлеза, както и други здравословни проблеми. Ако не можете да се справите сами, трябва да потърсите помощ от професионалист.

- СПОДЕЛИ С ПРИЯТЕЛИ -

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.