Пролетно почистване

- СПОДЕЛИ С ПРИЯТЕЛИ -

През пролетта природата се ражда за нов живот, а същото се отнася и за нас самите. Обикновено сезонът се свързва с популярното пролетно почистване и подреждане на гардероба. Шаловете, шапките и ръкавиците минават в дъното на рафта, а отпред излизат подходящите за сезона дрехи и аксесоари.

След като сте измили прозорците до огледален блясък, излъскали пода и подредили гардероба, вероятно сте си дали сметка, че тези наглед неособено големи физически усилия са ви изтощили неимоверно. Това е така, защото вероятно в зимните вечери сте си прекарвали лежерно на дивана пред телевизора или с книжка в ръка. Това е съвсем нормално поведение за зимата, но след пролетта идва лятото и годишният отпуск, а искате да сте привлекателни на плажа.Преди да се хвърлите във фитнеса обаче е добре да “прочистите” и организма си от тежките зимни храни. Наблегнете на свежите сезонни плодове и зеленчуци, забравете за газираните напитки с високо съдържание на захар и прекарвайте повече време навън. Изкарайте колелото от килера, направете джогинг или дълга разходка с приятели, планински поход или каквото ви е на сърце. Физическата активност ще стимулира кръвоносната, храносмилателната и лимфната система и ще ви помогне да се чувствате много по-добре, а вечер ще заспивате щастливи и ободрени.

Ще си позволим няколко съвета към тези, които са решили да се вкарат в норма чрез повече спорт. Никога не яжте поне час след тренировка, а пийте само вода. В този период се образува т.нар. “въглехидратен прозорец”, през който организмът усвоява 3-4 пъти по-бързо простите въглехидрати и белтъчини. Ако целта ви е да отслабнете, а не да трупате мускули, то се въздържайте от храна в този “прозорец”.

Ако се интересувате и за качеството на мускулите, то задължително хапнете след тренировка, тъй като това помага за възстановяването. Любителите на сладкото обикновено гледат на “въглехидратния прозорец” като на възможност да се поддадат на изкушението без угризения.

И все пак има разлика между блокче натурален шоколад и да речем поничка с пълнеж и глазура. Кафето след тренировка също не е добра идея, тъй като възпрепятства възстановяването на мускулите.

Най-важното е да определите целите си и ако търсите резултати да потърсите адекватна система за хранене, каквато много специалисти с готовност ще ви дадат.

- СПОДЕЛИ С ПРИЯТЕЛИ -

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*