Започва Movember, месецът на мъжкото здраве

месецът на мъжкото здраве
- СПОДЕЛИ С ПРИЯТЕЛИ -

Днес е първият ден на ноември, което е повод да си поговорим откровено за мъжкото здраве и по точно – за рака на простатата. От доста време насам предпоследният месец от годината се отбелязва като време за профилактика и диагностика на коварното заболяване,което покосява милиони по света, а у нас регистрираните нови случаи са повече от 1000 годишно. Ноември е популярен също и като месецът на мустака. Инициативата е на австралийската фондация “Movember”, чието име е комбинация от местната разговорна дума за мустак “Мо” и месеца November. Обикновено в този период мъжете не се бръснат или поддържат мустака си като форма за подкрепа, а в инициативата могат да се включат и дамите, но по-добре да не го правят. Постепенно австралийската инициатива става глобално движение, чиято цел е информираността, превенцията и набиране средства за изследователства дейност в полза развитието на леченията за тези заболявания.

В България реално движението Мovember тръгва през 2013 година, като се стреми да образова мъжете и да ги подтикне да си направят необходимия преглед, тъй като ракът на простата е лечим при ранно диагностициране. Всеки е потенциално застрашен, а с възрастта рискът нараства.

Хранителна добавка Botanica 1961 за здрава простата

Хранителна добавка Botanica 1961 за здрава простата

КУПИ

Според експертите, цитирани от специално създадения сайт mustak.eu, в най-рисковата група попадат мъжете на възраст над 65 години. 80% от болните от рак на простатата са на тази или по-висока възраст.
От съществено значение е наследствеността. Ако по-големи братя, чичовци, бащи и дядовци имат това заболяване, рискът от развитие на рак се увеличава значително и при по-младите членове на семейството.

Третият аспект, свързан с повишен риск е храненето. Големи количества мазнини според лекарите са благодатна почва за развитието на тумор на простатата, затова се препоръчва в диетата на зрелите мъже да има повече фибри. В ранните си стадии ракът на простатата е безсимптомен. Това прави откриването му плод на случайност и годишните профилактични прегледи целят именно да диагностицират. Около 40% от случаите на рак на простатата се откриват, когато заболяването е метастазирало в цялото тяло и лечението не е ефективно. Мъжете се обръщат към лекар три пъти по-рядко от жените, но ако почувстват някой от следните симптоми е препоръчително да се преборят с предубежденията си и да посетят уролог:
– зачестено уриниране
– по-трудно започване на уринирането
– по-слаба струя
– влошаване на сексуалния живот
– трудна ерекция
– болки при уриниране или еакулация
– кръв в спермата

През ноември много водещи лечебни заведения се включват в инициативата, като предлагат безплатни прегледи. Повече за профилактиката може да научите тук.Шест болници в София ще се включат в инициативата с поредица от безплатни прегледи. Това са УСБАЛО, Първа САГБАЛ “Света София”, ВМА, УМБАЛ “Александровска”, УМБАЛ “Света Анна”, Пета МБАЛ-София. Лечебните заведения ще извършват консултации на мъже над 40-годишна възраст през целия месец след предварително записване.

- СПОДЕЛИ С ПРИЯТЕЛИ -

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*