Руският президент Владимир Путин, който ще ръководи страната за четвърти мандат, се върна към традиция от съветско време.

Днес, 7 май, той встъпи в длъжност, като преди това премина парадно през Червения площад на борда на автомобил руско производство, наречен “Лимузина Сенат”. Така той скъса с традицията да се вози в Мерцедес и върна практиката от времената на СССР епоха лидерите на страната да се возят в церемониални автомобили родно производство. Съветските лидери ползваха лимузините ЗИЛ, а по-нископоставените служители ползваха Чайка, докато останалата номенклатура се возеше на Волга.

Агенция РИА Новости цитира гост на церемонията, който заявил, че новата кола “е по-хубава от тази на Тръмп” (американският президент ползва Кадилак).

“Това е основната автомобилна интрига през последните пет години”, разказва репортер на телевизия “Россия 24”, хвалейки факта, че колата е “произведена в Русия, направена с руски компоненти и направена от ръцете на руски специалисти”.

Независимо от това, новият модел на Лимузина Сенат“ също се е възползвал от “международния опит”, заяви репортерът, тъй като двигателят е биб разработен с помощта на инженери от Порше. Лимузината е в процес на развитие от 2013 г. насам, съобщи TAСС, като за проекта са били насочени 12,4 милиарда рубли (197 милиона долара) държавни средства. Производството започва миналата година.

Новата лимузина, която е малко по-дълга от 6 метра, е част от гама, наречена Aurus, която ще включва и седан, наречен Сенат и MPV, наречен “Арсенал”, предаде руската телевизия, като казва, че имената са взети от кули на Кремъл. Гамата ще се продава и в търговската мрежа и ще се конкурира по спецификации и цени с Мерцедес Майбах, Бентли и Ролс-Ройс.

Руските лидери отдавна се наслаждават на използването на техните забележими отдалече автомобили. Болшевишкият лидер Владимир Ленин използваше колите на бившето царско семейство и се качи в Rolls-Royce Silver Ghost, докато любимата кола на Сталин беше Пакард. Бронираните лимузини ЗИЛ се появяват през 50-те години и са използвани до средата на 90-те години, след което служителите до голяма степен преминаха на Мерцедес.

За новата лимузина на Путин се знае още, че е снабдена с агрегат с обем 4,4 литра, чиято мощност е 598 конски сили. В момента пък вървяли изпитания на двигател с 800 конски сили.

- СПОДЕЛИ С ПРИЯТЕЛИ -

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.