Пушене и бягане – мисията е възможна

Продължаваме темата за вредните навици и спорта. След като засегнахме доколко са съвместими употребата на алкохол и активния начин на живот, сега ще разгледаме как стои въпросът с бягането и навик като пушене. Много пушачи искат да започнат да бягат, но не смеят, защото се притесняват, че спортът ще натовари прекалено сърцата и дробовете им, увредени от лошия навик.

Ако имате таки притеснения е добре да посетите лекар и да преминете изследвания на кръвта и белите дробове, за да се определи оптималното натоварване преди началото на тренировките. Общоизвестен факт е, че пушачите живеят в състояние на кислороден глад, а сърцата им са принудени да работят по интензивно. Втората стъпка е да започнете с бързо ходене, като постепенно включвате и бягане.

Така ще се настроите на тренировъчен режим, циркулацията на кръвта ще се подобри, както и работата на белите дробове. Добре е в първите три седмици да тренирате не повече от 15-20 минути, като редувате 2-3 минути ходене с 1,5-2 минути бягане през първата, а през втората и третата първо ще изравните ходенето и бягането, а след това ще му дадете и приоритет.

На четвъртата и петата седмица може да увеличите времето, като редувате 3 минути бягане с 1,5 минути ходене докато достигнете до 4 минути бягане, последвано от 1 минута ходене. Формата ви вече значително ще се е подобрила и затова тези цифри не трябва да ви стряскат.

Много е важна и скоростта. За един пушач ниската е за предпочитане в началото, защото може да се получат неблагоприятни ефектни като недостиг на въздух, въртене на свят и т.н. Избирайте паркове, а не улици и места с интензивно автомобилно движение, за да си доставите чист въздух, но това правило важи за всички, не само за пушачите. Правете и дихателни упражнения, като завършвате тренировките си с 10-ина дълбоки вдишвания и издишвания, които ще помогнат на белите дробове и ще нормализират пулса.

Опитайте се да не пушите поне час-два преди тренировка, както и максимално да отдалечите времето на запалване на следващата цигара след бягане. Опитайте се да прибивате по половин час всеки ден. Правилното хранене също е важно. Яжте храни, богати на витамини и антиоксиданти, които ще помогнат на дробовете ви да работят правилно. Изключете тежките и пикантни храни и в един момент може би ще изникне желание да хвърлите цигарите завинаги, с което ще си направите огромна услуга.

И не на последно място – много е важен изборът на удобни обувки, а съветите ни може да прочетете, като последвате линка.

Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.