Работата не е заек, че да избяга

Хроничната умора е бич, от който страдат приблизително 17 милиона души по цял свят. Говорим за хора с диагноза, които са потърсили помощ, но със сигурност симптомите са налице у много повече, които се борят с тях със собствени средства. Как да избегнем хроничната умора, да се научим да си почиваме правилно и да запазим здравето си, разказва материал на РИА Новости.

Хубав план

За да се изключите напълно от работата е хубаво преди почивните дни да си направите план на нещата, които искате да свършите. Повечето хора не могат напълно да изключат мислите за работата в почивните дни или в отпуската. Така те не възстановяват напълно силите си и в крайна сметка производителността им спада. Учени разделят група от 100 доброволци на две. В първата попадат тези, които всяка вечер си записват какво имат да свършат на следващия. В другата не правят това. Няколко седмици по-късно данните се подлагат на анализ. Оказва се, че в първата групата значително се е намалило нивото на тревожност, а производителността е нараснала. Те лесно превключвали от делник в празник, не изпитвали стрес и безпокойство. Особено добре този подход действал при хора, които работели по проекти с крайни срокове.

По-дълга ваканция

Отпуската трябва да бъде не по-малко от четири седмици в годината. Това е извод на кардиолози от Университета в Хелзинки. Кратките ваканции повишават риска от сърдечно-съдови заболявания и намаляват продължителността на живота. Изводите се на на база 40-годишно изследване на 1222 мъже с риск от сърдечно-съдови заболявания, тъй като са имали поне по един фактор за това – тютюнопушене, наднормено тегло, високо кръвно налягане и холестерол и други. През 1974 година групата е разделена на две – експериментална и контролна. На хората от първата са давани препоръки за здравословен начин на живот – физически упражнения, диети, контролни прегледи, докато тези във втората не са променили навиците си. След първите пет години рискът от сърдечно-съдови заболявания в първата група е спаднал с 46 процента. На десетата година неочаквано смъртността във втората група се оказала по-ниска от тази в първата, но през 2014 година се изравняват. Анализът показва, че съществува връзка между продължителността на отпуска и живота. Доброволците, които са следили здравето си и са излизали в отпуск за по-малко от три седмици в годината, са умирали с 37 процента повече. Подобна връзка в другата групата не се забелязала. Според авторите на изследването няма еднозначен отговор за повишената смъртност, но това не означава, че трябва да се подценява борбата със стреса, който е един от основните фактори за развитие на сърдечно-съдови заболявания.

Внимание с All inclusive

Друг бич за здравето са ваканциите с всичко включено. Учени от Ливърпул изследвали морската почивка на група от 28 здрави хора на средна възраст 25 години. Установило се, че по време на ваканцията те се движат по-малко, за две седмици на режим All inclusiveкрай морето те загубили мускулна маса и натрупали мазнини. В дългосрочна перспектива удобствата могат да се окажат фактор за преждевремнна смърт. Така, че грабвайте лопатите братя и сестри и прекопайте мястото на вилата, вместо да резервирате седмица на морето с All inclusive.

Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.