Разберете емоциите и бъдете щастливи

Нова теория разкрива как да разбираме емоциите си

Възможно ли е да се окаже, че не разбираме собствените си емоции? Последните проучвания в областта доказват, че хората често са объркани по отношение на чувства и емоции и именно затова е необходимо да се опитаме да разберем начина, по който те се формират. Въпреки че сме убедени, че знаем как се чувстваме, чувството за гняв, безпокойство и глад не се различават много и можем лесно да се подведем като ги интерпретираме погрешно. За щастие съществуват начини, чрез които можем да придобием контрол над нашите чувства и да живеем по-спокоен и по-продуктивен живот.

Новите теории за емоциите доста се различават от възприятията на умовете в миналото. В книгата на Чарлз Дарвин „Експресията на емоциите в човека и животните“, се развива теорията, че всяка емоция създава специфична комбинация от изражение на лицето, езика на тялото и други физиологични реакции като сърдечен ритъм или потни длани. Но сега научните изследвания никога не са били толкова категорични, че такова нещо като „емоционален отпечатък“ не съществува. Според теорията на Барет, всяка емоция може да бъде изразена от цяла гама реакции в мозъка и тялото. Следва, че начинът, по който интерпретираме сигналите на тялото и дали всъщност се чувстваме развълнувани или тревожни зависи изцяло от  обстоятелствата, в които се намираме.

Например ако ви сервират пресен плод оцветен в зелено наподобяващо мухъл, но в същото време напълно годен за консумация, вие със сигурност ще реагирате с отвращение. Много от вас дори не биха докоснали поднесеното. Именно тук е мястото, да кажем, че в тази ситуация мозъкът е формирал преживяването. Понякога обикновената стомашна болка интерпретирана като болестно неразположение може да ни прикове на легло, но е много вероятно тя да се е появила в следствие на любовно привличане.

Ускореният сърдечен ритъм може да се интерпретира като вълнение при получаване на силно желан подарък или от друга страна като безпокойство преди важна публична реч. Може би просто сте изпили прекалено много кафе. Чисто физиологично е възможно да няма голяма разлика в реакциите.

Според една от теориите на Барет ние научаваме тези интерпретации от околните. Чувствата като като гняв или отвращение не са генетично предопределени. Нашите концепции за емоции са придобити, защото сме израснали в определена социална среда, където тези емоционални концепции са смислени и полезни.

Грижата за тялото ви като начин да стабилизирате настроението си

Факт е, че състояния като глад, умора или болест пораждат същите емоции като гняв, тревожност и тъга подчертава значението на грижата за тялото ви като начин да стабилизирате настроението си. Това може да включва неща като здравословна диета и редовно физическо натоварване, но Барет подчертава и важността на удоволствията, а именно добрият масаж може да намали напрежението в мускулите. Такива удоволствия не са просто луксозни преживявания. Те могат да бъдат лесен и практичен начин да поддържате настроението си и да се чувствате балансирани. Благотворното действие на масажа цели не само да разсее напрежението, но и да събуди живителните сили на организма Ви и да ги накара да потекат по цялото Ви тяло. Ето и още един съвет:

Животът е като карането на велосипед – за да пазиш баланс, трябва да се движиш напред. Алберт Айнщайн

Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.