Отварят ресторант в подножието на Еверест

еверест
- СПОДЕЛИ С ПРИЯТЕЛИ -

Група ентусиасти планира да постави световен рекорд за най-височинен ресторант в света. Временното съоръжение ще се намира на 3500 метра височина в подножието на хималайския първенец Еверест.

За целта е събрана група от четирима готвачи алпинисти и десетина ентусиасти, които са готови да платят солидна сума, за да участват в приключението. Осем дни ще продължи пътешествието на групата до мястото, където ще бъде изградено временното съоръжение, като по пътя ще се събират част от нужните продукти.

Участниците в тази кулинарна експедиция ще платят по 5600 долара за удоволствието, което включва самолетен билет, шестчасови преходи и за финал вечеря на тази височина.

“Най-голямото предизвикателство пред готвачите на тази височина е фактът, че вкусът отслабва от разредения въздух. Затова трябва да се готви с много силни подправки”, споделя индийският кулинарен маестро Санджай Тхакур.



В момента най-високият ресторант в света се намира във френските Алпи, но той е част от истински хотелски комплекс с басейни и балнеологичен център.

Инициативата в Хималаите по-скоро носи благотворителен характер и се възползва от огромния интерес на любители-планинари към най-високия връх на планетата.

В последните години се забелязва тенденция на увеличаване на броя на неподготвените алпинисти, които искат да се качат на Покрива на света, а организаторите от местна страна са намалили цените на човек за комерсиална експедиция на скромните 20 000 долара.

Дори и многото човешки жертви не охлаждат ентусиазма на любителите, които искат да си подарят това екстремно изживяване.

Shadow
Slider

Вижте още статии

- СПОДЕЛИ С ПРИЯТЕЛИ -