Темата за вредата от комбинирането на алкохол и енергийни напитки не е нова, като непрекъснато се появяват нови доказателства, че комбинацията се отразява негативно на здравето. Това не пречи обаче на собствениците на нощни заведения да предлагат на клиентите си изкушаващи промоции от типа „Литър водка и 6 енергийни напитки за 20 лева“. В крайна сметка и те не са виновни, защото отговарят на търсенето.

Наскоро биолози от САЩ, Великобритания и Бразилия разясниха механизмите на отрицателното въздействие върху човешкия организъм от едновременната употреба на алкохол и енергийни напитки. Тяхното изследване е публикувано в Journal of Psychiatric Research. Учените решили подробно да изучат въздeйствието върху човешкия организъм на етанол и таурин – основните съставни елементи на алкохола и разнообразните енергийни напитки.

Опитите се изразявали в наблюдаване поведението на риби от вида риба-зебра, поставени в различни аквариуми, в единия от които имало обикновена вода, а в другия – смес от различни пропорции вода, таурин и етилов спирт. За да бъдат изучени промените в поведението след това опитните екземпляри след това били премествани в резервоари с други риби, включително и хищни.


В резултат учените стигнали до следните изводи: престояването на рибите-зебри в аквариум с етанол или таурин предизвиква намаляване на тяхната социална активност. След въздействието на „коктейла“ при опитните екземпляри се наблюдава рязко отслабване на реакциите на присъствието край тях на хищник.

Поради което учените от бразилския Федерален университет Санта Мария направили извода, че тауринът увеличава негативните ефекти от употребата на алкохол, правейки опитните екземпляри по-малко социално активни и по-склонни към риск поради отслабване на усещането за страх.

Колкото до хората, употребата на енергийни напитки просто увеличава консумацията на алкохол, тъй като задържа човек по-дълго време навън, тъй като го поддържа бодър.

Още статии

Всеки трети българин не знае къде се намира черния... Всеки 5-ти българин има най-обща информация относно черния си дроб и неговите функции, показват данните на онлайн проучване „Запознатост на българите ...
Пием по 75 литра бира годишно... Второто издание на Националната бирена академия бе официално открито със специално събитие на Съюза на пивоварите в България (СПБ). Приятният повод съ...
Апетитът идва с пиенето Честата и прекалена употреба на алкохол води до продължителни генетични промени, водещи до още по-голямо пристрастяване към чашката. Това установи гру...
Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.