Светът засега губи битката със затлъстяването

Чудотворно хапче или диета-чудо, която би излекувала затлъстяванетотрайно, все още не е измислена, заяви отговорно един от основателите на Испанското дружество по хирургия за затлъстяване и метаболитни разстройства (SECO) д-р Хуан Пуйол Рафолс, цитиран от БГНЕС.

Според Световната здравна организация /СЗО/, от 1975 до 2016 г. броят на хората със затлъстяване в света се е увеличил повече от три пъти. 39% от възрастните над 18 години са с наднормено тегло, от които 13 % са със затлъстяване. Дори в страна като Русия повече от половината от жителите са с наднормено тегло – 57,1% (данни на СЗО за 2016 г.), 23,1% от тях са със затлъстяване.

„Всички развити страни са изправени пред сериозни проблеми в тази област. Затлъстяването се е превърнало в пандемия, която се е разпространила в целия свят в една или друга степен. Тези промени са изключително значими и създават най-големи проблеми. Морбидното затлъстяване е изключително опасно за здравето, тъй като може да засегне всеки орган, което води до високо кръвно налягане, висока кръвна захар, повишава риска от сърдечен удар, може да доведе до някои видове рак. Продължителността на живота на тези хора е по-ниска, както и качеството им на живот“, казва още Пуйол.

Няма само една причина хората все по-често да се сблъскват с проблема с наднорменото тегло и затлъстяването.
Пуйол идентифицира няколко фактора: заседнал начин на живот, липса на физическа активност, хранене.

„Въпреки факта, че в Испания има средиземноморска диета, която е много полезна за здравето, все повече хора у нас ядат тлъсти храни, фаст фууд и пият повече напитки с високо съдържание на калории“, казва лекарят. Освен това фактът на генетично предразположение не може да бъде отречен.

„Някои хора са по-склонни да наддават тегло от други. Например, азиатците имат средно по-ниско тегло от европейците. Трябва да признаем, че няма една-единствена причина, която да се лекува с чудно хапче. И няма да го има дълго време. Тенденцията е, че европейските държави, включително Испания, инвестират в предотвратяването на този проблем. Но тези усилия днес не водят до големи резултати.

Ние знаем теорията: яжте по-малко, горете повече калории, увеличете физическата активност, но на практика не се получава. Би било твърде оптимистично да мислите, че това ще се промени в следващите години. Може би, след време ще се сдобием с някой ефективен начин, но до този момент единственото лечение, което показва висока ефективност в борбата срещу затлъстяването – това е оперативното лечение“, казва лекарят.

„Проблемът е, че задачата на човек, натрупал излишни килограми, е не само да се отърве от тях, но и да остане с новото си тегло. След диетата обаче не се изключва обратният ефект – като свалите определен брой килограми, след време можете да натрупате още повече“, признава Пужол.

„Няма нито една диета, която би показала своята ефективност в борбата със затлъстяването до края на живота, нито едно лекарство за лечение на затлъстяване. Единственият начин е да промените начина си на живот, което е изключително трудно. Повечето не успяват да направят това“, казва още лекарят.

При какво тегло става необходима хирургическа намеса?

„По принцип мазнините са нормален компонент на нашето тяло. Проблемите започват, когато нивото му надвишава нормата. Ако е малко, тогава говорим за наднормено тегло. Само по себе си това не е болест, не води до здравословни проблеми и може да причини някои неудобства от естетическа гледна точка, но ако не поемете контрол над ситуацията във времето и мазнините продължават да се натрупват, тогава човекът влиза в опасна зона на затлъстяване. Затлъстяването има няколко степени – умерено, тежко и екстремно (болестно затлъстяване, когато мазнините се разпространяват към вътрешните органи)“, казва експертът.

За да се определи дали човек е с наднормено тегло се използва индекс на телесна маса (ИТМ), той се изчислява по формулата телесно тегло (в кг), разделено на квадратна височина (в метри) (m: h²). Индикатор от 25 до 30 показва наднорменото тегло, ако то надвишава 30, тогава говорим за затлъстяване, над 40 – болестно затлъстяване.

Според доктор Пуйол, ако човек подозира, че има патологичен излишък от тлъстини и не може сам да се справи с проблема, той трябва да се консултира с лекар, който ще го посъветва дали да извърши операция или има и други начини.

Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.