Седем идеи за пътешествия

- СПОДЕЛИ С ПРИЯТЕЛИ -

В живота и на най-образцовия служител настъпва момента, в който иска да захвърли всичко настрана и да отиде на пътешествия. По цял ден да се наслаждава на природата, да обикаля музеи, да се изумява на архитектурата, да се запознае с нова култура или просто да напусне зоната си на комфорт. Вкусове разни, но най-важното е да се избегне баналното повторение на “И тази година в Китен”. Предлагаме ви няколко идеи за различни бюджети.

Кайтсърф на Мавриций

Атрактивният воден спорт може да се практикува на острова през цялата година, но зимата е много подходяща, тъй като настъпва сезонът на ветровете. Любителите обичат много лагуната Льо Морн, която е включена в списъка на защитените природни забележителности на ЮНЕСКО заради красивата си природа и уникалните пейзажи.

Поглед в гърлото на вулкан в Гватемала

За любителите на силни усещания е подходяща специалната екскурзия до действащия вулкан Пакая в Гватемала. Той е висок висок 2552 метра и отвреме-навреме напомня за себе си, като бълва пепел и потоци лава. Той се намира само на 40 км от Гватемала Сити, а преди няколко години заради поредното му активизиране се наложи затваряне на международното летище. По време на организираните пътешествия няма да се качите на самия връх на вулкана, но ще видите потоците лава, както и да опитате местното забавление – барбекю над огнените потоци.

Поход в Хималаите

Това вече изисква освен авантюристичен дух и издръжлива физика. Един от най-популярните пешеходни маршрути в Непал, наречен Пръстенът на Анапурна (Annapurna circuit) е дълъг 210 км и преминава по склоновете на едноименния планински масив. Той не изисква специална алпийска подготовка – всеки физически здрав човек може да преодолее маршрута. Най-голяма опасност за любителите на пътешествия тук представлява природният фактор.През ноември 1995 година проливни валежи провокират свлачище, което унищожава село Багарчхал и отнема живота на 9 туристи. Циклонът Худхуд предизвиква в района на Анапурна аномално силен снеговалеж и лавини. В резултат на превала Торонг-Ла загиват и безследно изчезват повече от 30 души. Споделяме това за информация, а не да ви откажем.

Гмуркане в Папуа-Нова Гвинея

Стотици гмуркачи от цял свят са привлечени от условията на Папуа-Нова Гвинея. Смята се, че са важна дестинация за дайвинг, именно за онези, които целят да опитат гмуркане в най-интересните места в целия свят.
Топлата вода и тропическия климат правят гмуркането особено приятно, а местната култура, кулинария и пейзажи примамват да останете, колкото можете по-дълго време. Държавата е разположена в Океания, а край бреговете й има останки на стотици потънали кораби, което прави гмуркането още по-интересно занимание.

Къпане в Синята лагуна

Не, това не е Синята лагуна от популярния филм, а уникален природен басейн под открито небе в Исландия. Лагуната е оформена от застинала лава и това не позволява развитието на бактерии и съответно водата е много чиста. Докато се къпете ще гледате невероятни морски пейзажи и накрая ще се почувствате много заредени с енергия.

Пътешествие до водопада Анхел

Водопадът Анхел, който е най-високият в света, се намира във Венецуела. За сравнение – той е 15 пъти по висок от любимия ни покрай Алеко Константинов Ниагарски водопад, където водата се спуска от 52 метра. При Анхел водите се спускат от километър и създават една от най-невероятните гледки в света. Местните хора винаги са знаели за съществуването му, но светът научава за величественото чудо на природата едва през XX век благодарение на американския авантюрист Джеймс Крофорд Ейнджъл, на когото е и кръстен водопада.

През 1933 г. Ейнджъл го открива случайно, прелитайки над него в моноплана си докато търси залежи от злато. Четири години по-късно пилотът се връща на същото място заедно със съпругата си и още двама приятели. Кацат успешно, но самолетът им засяда, след като колелата му затъват дълбоко в блатистата почва. Така Ейнджъл и спътниците му трябва да вървят пеша 11 дни, докато открият населено място. Вестта за приключението им се разнася и през 1939 г. за първи път водопадът, наречен Salto Ángel, се появява в официална карта на Венецуела.

Shadow
Slider

Вижте още статии

- СПОДЕЛИ С ПРИЯТЕЛИ -

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*