Сексуалното насилие от Холивуд до Лом

Напоследък стана много актуална темата за сексуалния тормоз, като поводът отново дойде отвъд Океана, където куп актриси се оплакаха от поведението на известния продуцент Харви Уайнстийн. Над 40 холивудски звезди се оплакаха от мерака на Уайнстийн, като броят им постоянно расте. Сред тях фигурират имена като Анджелина Джоли, Гуинет Полтроу, Лина Хийди, Лупита Нионго и много други. Самият Уайнстийн е изключително влиятелен и успешен, като подписа му стои под ленти като „Криминале“, „Влюбеният Шекспир“, „Речта на краля“, „Джанго без окови“ и др. Над 300 са номинациите на негови филми за „Оскар“. Влиянието на Уайнстийн донякъде обяснява мълчанието на жертвите му до този момент, но не дава отговор защо скандалът избухва едва сега. Проблемът обаче има две страни. Такива като Харви Уайнстийн ще има докато на света съществуват и момичета, готови на всичко, за да успеят в своята сфера, благодарение на такива компромиси.

Сексуалният тормоз е дефиниран в Директива на ЕС, която казва, че това е „всяка форма на нежелано словесно, несловесно или физическо поведение със сексуален характер, имащо за цел или водещо до накърняване на достойнството на лицето, и по-специално създаване на смущаваща, враждебна, деградираща (принизяваща), унизителна или обидна обстановка“.

Най-често сексуалният тормоз се появява в служебна обстановка, където йерархията позволява на недобросъвестни лица да се възползват от по-високото си положение. „Сексуалният тормоз типично изхожда от лице, което поради служебните си правомощия или старшинство има възможност едностранно да влияе на аспекти от служебното положение, служебното израстване или работната среда на тормозения, но той може да бъде и просто друг служител в служебен контакт с пострадалия“, пише в статията по темата на д-р Ива Пушкарова в специализирано издание. Анализът й показва, че в българската съдебна практика се смесват понятията сексуален тормоз и дискриминация. Основното условие да се говори за тормоз е да има повторяемост на действията, а да не е единична подкана за някакви интимни действия. Обикновено в ролята на жертва се приема, че попада жената, но не е изключено като жертви да се окажат и мъже, обект на интерес на хомосексуалисти на високи позиции. Но все пак такива случаи са по-рядко срещани или поне не добиват такава публичност.

Спортът е голяма територия за сексуален тормоз, като там дефинирането е по-трудно. В последните години нашумяха доста случаи специално в спортната гимнастика, като обвинените там се защитават със спецификите на спорта. Голям отзвук у нас получи случаят с млада футболна съдийка от Лом, която е била атакувана с неприлични предложения от шеф, от който е зависела кариерата й. Тя не се поддава на изкушението и разказва за неволите си, но към този момент не знаем какви са последствията за обвинения в насилие.

Всеки тормоз си има своето начало и той започва още в училище и затова за родителите е много важно да следят дали детето им не е жертва. Добрата новина е, че чувствителността по темата се повишава, като роля за това играе и отпадането на задължителната наборна военна служба. Всеки отслужил мъж има в паметта си куп спомени за издевателства, на чийто фон преживяното от жертвите на Уайнстийн изглежда като забавен холивудски сценарий.

Ставали ли сте жертви на насилие на работното място?

Споделете вашите истории с нас на info@sainsbeauty.com

Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.