За и против секса преди тренировка

Помага или вреди секс преди тренировка или важен мач е въпрос, който има множество отговори. „За“ например се изказва бившата шампионка в смесените бойни изкуства Ронда Роузи, докато например считаният за най-велик боксьор на всички времена Мохамед Али е бил категорично против. Той е прекратявал всякакви полови контакти 2-3 месеца преди мач, защото е смятал, че това ще се отрази на силата, реакцията и агресията му на ринга.

С мнението му се съгласяват и специалистите по спортна медицина, които препоръчват въздържание.
„Сексът стимулира отделянето на т.нар. хормони на щастието, което само по себе си не е лошо, но се отразяват на работните качества на спортиста. Той губи енергия и мотивация. Въпросът обаче остава открит“, споделя специалист по темата.

По време на секс един мъж губи средно около 30 калории, което не би трябвало да предизвиква умора. Ключът е в намаляването на тестостерона, който в повечето случаи е виновник за спортната злоба и желанието за победа. Изследвания показват, че занимания със секс 12 часа преди важен мач не се отразяват на физическите качества на атлета.

Сериозни изследвания по темата обаче липсват, а съществуващите се базират на личен опит и наблюдения. Препоръката е всеки да решава лично за себе си според опита и наблюденията върху себе си, които има. При всички положения обаче безсънна нощ, съчетана с креватна гимнастика, ще се отразят негативно на формата.

Популярната у нас сексоложка Наталия Кобилкина също смята, че сексът трябва да бъде табу за спортистите преди състезание. Според нея заигравките в леглото не били препоръчителни за мъжете преди мач или важна бизнес среща. При жените пък било точно обратното – след оргазъм те били много харизматични и успешни.

„Мъж, който е гладен за секс, мъж, който е разгонен, винаги е по-силен, по-харизматичен, по-мощен, така че стискаш, без секс. Побеждаваш, правиш, каквото трябва да правиш и чак след това се връщаш при любимата си жена и правиш с нея любов”, коментира рускинята.

Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.