Джъд Тръмп

Тръмп ще направи снукъра велик отново

През уикенда англичанинът Джъд Тръмп спечели титлата на Европейския Мастърс по снукър, което беше негова осма ранкинг титла в кариерата. Популярният с прозвището „Асото в колодата“ Тръмп надделя с 9:7 срещу Стюърт Бингам и за първи път защити трофей, след като и миналата година грабна отличието.

За успеха си роденият на 21 август 1989 година в Бристол англичанин грабна чек за 75 хиляди паунда, но друго е по-важно – с ярката си личност той отново връща интереса към играта, която позагуби аудитория в последните години в Европа за сметка на Азия. Златните времена, когато милиони заставаха пред екрана, за да гледат поредното велико представление на Рони О’Съливан край зеленото сукно изглеждаха безвъзвратно отлетели, но ето, че Тръмп е на път да направи „снукъра отново велик“, ако перифразираме предизборният лозунг на американския президент Доналд Тръмп „Lets make america great again“.
Подбрали сме ви няколко цитата от Тръмп (играча по снукър, не ексцентрика от Белия дом), които ще ви ориентират защо е толкова важна фигура за бъдещето на играта.

„Много играчи искат просто да печелят, без да обръщат внимание дали го правят красиво. Аз никога не забравям, че снукъра е за дрителите и се опитвам да устроя шоу, което да увеличи мотивацията им да гледат снукър“.
„От осемгодишен мечтая да стана следващия Рони. Когато бях по-млад играех трудно с него, защото усещах вълнение и напрежение. Вече не е така“.

„Знаех, че мога да стана най-младият играч с максимум (така в снукъра се нарича сбора от 147 точки, който Тръмп постига едва 14-годишен). Това е едно от най-добрите ми постижения в живота. Не виждам как някой ще го подобри в следващите 20 години“.
„Преходът от аматьор в професионалист беше мъчителен. Не очаквах да е толкова трудно. Срещнах много добри, макар и не чак толкова известни играчи. В първите три-четири години нямах никакъв прогрес. Нямаше с кого да тренирам, тъпчех на едно място“.
„Целта ми е проста – искам да съм номер 1. Да се кача на върха и да не слизам дълги години. Това е детската ми мечта“.
„Във всички спортове съм десняк, а само в снукъра играя с лявата ръка. Нямам представа защо, но е доста необичайно наистина“.
„Да, харча си парите за скъпи коли. Веруюто ми е, че се живее веднъж и искам да получа максимум наслада от живота. Никога не знаеш какво те дебне зад ъгъла“.
„Парите са много важни за спорта. Снукърът е популярен, но не приввлича големи пари. Футболистите са съвременните богове, а не играчите по снукър“.
„В снукъра има традиция да се носят жилетки, да изглеждаш умен и дискретен. Според мен трябва нещо да се промени и разнообрази, за да попадаме по-често в медиите и оттам да се появят нови спонсори“.
„Няма да е лошо да се въведе и времева контрола от 30 секунди за нанасяне на удар. Така ще спечели този, който е по-подготвен в този ден“.
„От 10-годишен усещам натиска на известността. Пипнах щеката на 5, а от 8 ходя по турнири. Баща ми посвети живота си на кариерата ми“.
„Никога не се тревожа кой ми е съперник. Гледам собствената си игра и според мен това е начинът да побеждаваш и печелиш титли“.

Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.