Всеки любител на планината може да си „свери“ часовника с някои от най-големите асове в екстремните спортове, а и не само, , ако се включи в предстоящия щафетен супермаратон „Един ден на Витоша“ на 14 април.

Инициативата се реализира по идея и с основното участие на покорителя на Еверест Дойчин Боянов в подкрепа на хората с физически увреждания.

За един ден ще бъде обиколена планината Витоша чрез повече от 15 вида спортнотуристически дейности, в компанията на известни спортисти, споделено с хора с увреждания.

Целта е да се съберат средства в помощ на кампанията „Избери, за да помогнеш“ на Природен парк „Витоша“ за изграждане на алея за спорт за хора с увреждания в местността „Игликина поляна“.

Щафетният супермаратон ще започне в полунощ на 14 април със скоростно изкачване от Княжево до Копитото. Следват колоездене, гребане с каяк, проникване в пещера, ски-алпинизъм, хендбайк, конна езда, парапланеризъм, скално катерене, издигане с балон, скок с бънджи…

В събитието ще се включат едни от най-популярните, успешни и обичани български спортисти:

1. Антония Григорова – Планинско бягане. Участник в три зимни олимпиади. Национален състезател по ски-бягане и ориентиране. Притежател на рекорд за скоростно преминаване при жените от връх Ком до нос Емине през 2017 г.

2. Боян Петров – Алпинизъм. Кандидат за „Хималайската корона“ с 10 изкачени осемхилядника.

3. Веселин Овчаров – Акробатичен парапланеризъм. Професионален акробатичен парапланерист с множество рекорди. Практикува скокове BASE и полети с костюм-крило.

4. Владимир Гюров – Хендбайк и ски. Един от хората с увреждания, които ще се включат в супермаратона.

5. Евгени Балев – Шосейно колоездене. Победител в обиколката на България по колоездене

6. Илко Илиев – Планинско колоездене. Многократен шампион на България в дисциплините XCO и XCM, категория „Masters“.

7. Иван Кожухаров – Алпинист. Един от хората с увреждания, които ще се включат в супермаратона.

8. Кирил Николов – Дизела – Ориентиране. Европейски вице шампион по ориентиране, многократен републикански шампион, рекордьор в планински маратони и др.

9. Мартин Маровски – Алпинизъм. Автор на множество трудни премиерни маршрути за алпинизъм у нас и в чужбина. Първият българин изкачил световноизвестната скално-ледена игла Серо Торе в Патагония. Основател на „Школа по алпинизъм и катерене“.

10. Николай Петков – Катерене и алпинизъм. Най-изявеният български катерач и алпинист с множество премиерни маршрути по света и у нас. Практикуващ катеренето във всички негови форми и разновидности. Зам. председател на Българска федерация по катерене и алпинизъм (БФКА).

11. Никола Калистрин – Ски-алпинизъм. Многократен републикански шампион и национален състезател по скиалпинизъм на България.

12. Росен Касабов – Полети с топловъздушен балон. Пилот на топловъздушен балон, инструктор по бънджи скокове, парашутист и основател на клуб „Адреналин“.

13. Станилия Стаменова – Кану. Световен и Европейски шампион по кану.

14. Теодор Кисимов – Спелеология. Най-изявеният български спелеолог с рекорд в проникването и изследването на най-дълбоката пропастна пещера в света „Крубер-Вороня“ в Кавказ.

15. Спортен клуб „Мъшинг България“ – Тренировка и обучение на впрегатни кучета.

16. Клуб по конен спорт „Тарсас“
В някои от дисциплините ще се включат и хора с увреждания, които активно спортуват, като Владимир Гюров и Иван Кожухаров. А шосейното колоездене, ски спускането от Черни връх и пешеходният преход са отворени за всички желаещи да станат част от това уникално спортно събитие с благотворителна цел.

Щафетният супермаратон ще бъде заснет с няколко камери и ще послужи като основа за създаване на документален филм за Витоша и възможностите, които планината предоставя за спорт и туризъм. Отделно ще бъдат заснети интервюта с участващите спортисти и повече информация за парка, конкретните видове спорт, достъпа до планината и т.н. Филмът ще бъде готов в началото на юни 2018 г. и показан на различни фестивали, специални събития, в киносалони и по националните телевизии. Документалният филм ще продължи да работи за каузата „Избери, за да помогнеш“ и да набира средства за изграждане на алея за спорт за хора в неравностойно положение в местността „Игликина поляна“.

Щафетният супермаратон „Един ден на Витоша“ се организира от Спортен клуб „Вертикален свят“ и Природен парк „Витоша“. С подкрепата на Фондация „София – европейска столица на спорта“, Национална спортна академия, Югозападно държавно предприятие ДП Благоевград, Планинска спасителна служба (ПСС), Nissan България, Roo’bar, Red Bull и специалното съдействие на btv – основен медиен партньор за популяризиране на инициативата със серия от репортажи, интервюта и живо студио в деня на събитието.

Всеки желаещ може да се включи в благотворителната инициатива чрез дарение с SMS или по банкова сметка.
Дарете чрез: SMS: С текст DMS VITOSHA на кратък номер 17 777 за всички мобилни оператори (цената на 1 SMS е 1 лв.); Превод по банкова сметка: Получател: Дирекция на Природен парк “Витоша” IBAN: BG89TTBB94003121040423 BIC: TTBBBGSF При банка: Сосиете Женерал Експрес банк Основание за плащане: „Избери, за да помогнеш“.

Още статии

Стотици изкачиха Копитото по стъпките на големия Б... Стотици ентусиасти изкачиха връх Копитото по любимата пътека на големия ни алпинист Боян Петров, който остана завинаги в ледената прегръдка на Хималаи...
Боян Петров и планината са във фокуса на Дните на ... Между 3 и 5 декември в аула „Максима“ на УАСГ ще се проведе за 14-ти път ежегодният фестивал за екстремни спортове и приключения „Дни на предизвикател...
Падна исторически рекорд в Обиколката на Витоша... За първи път в историята планината Витоша бе обиколена за по-малко от 4 часа с велосипед. Уникалният рекорд бе записан срещу името на Александър Алекс...
Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.