Спорт и алкохол – възможна ли е тази комбинация?

Популярен мит е, че спортистите не пият алкохол, не пушат, спазват режим и план за тренировки, защото без ограничения няма да постигнат желаните високи резултати.

Това обаче не е съвсем така на практика. В миналото например колоездачите са смятали, че употребата на коняк повишава издръжливостта им. Организаторите на Тур дьо Франс в първата половина на 20 век са се виждали в чудо да покриват сметките в крайпътните магазинчета по маршрута на състезанието, които били редовно плячкосвани от участниците.

Колоездачите крадяли вино, коняк, шампанско, дори и цигари, които пушели на седлото, тъй като тогава битувал митът, че никотинът ги прави по-силни. Това е миналото на допинга, сега състезателите се стимулират със съвсем други неща, за които и не подозираме. Но да се върнем пак на спорта и алкохола.

Съвсем не е мит, че от алкохола се пълнее. В 1 грам етилов спирт се съдържат 7 калории. Пиячите едва ли са фенове да бягането, по време на което например на километър се изгаряг по 100 калории. Бирата пък се отразява изключително негативно на мъжката фигура, като я превръща в женска, заради хормона фитоестроген.Прекаленото надигане на халбите води до преобладаването на фитоестрогена над тестостерона и мъжете почват да трупат мазнина по най-образните на дамите зони. Бирата има и страшно много плюсове, затова е добре да се комбинира с някаква физическа активност. Виното също е много полезно, ако не е някое менте от 2 лева за 1,5 литра.

Антиоксидантите в него едновременно намаляват нивото на лошия и вдигат това на добрия холестерол, борят се с раковите клетки и действат превантивно за появата на диабет и депресия.

Мненията дали спортистите могат да пият след физически натоварвания в научните среди са различни, но анкета в списанието за бегачи Runner’s World дава почти еднозначен отговор какво мислят самите спортисти. От анкетираните 2000 участници в маратони и супермаратони 85 процента казват, че обичат да се наградят с бира след състезание. Авторът на тези редове също попада в тази група, тъй като мисълта за една потна бира в хладилника го крепи по време на мъчителните 20-километрови преходи с велосипед.

Науката е открила и друг интересен факт, като този, че генът, отговарящ за високите постижения в спорта, е същият, който води и до алкохолизъм. Не е случайно, че много известни спортисти, след края на кариерите си завършват именно така.

Колкото хора, толкова и мнения за алкохола. Важното е всеки да си знае нормата на популярен език и да не злоупотребява. Бутилка водка или 4,5 литра вино могат да доведат до смърт, а да не пропускаме и вредите върху черния дроб, които могат да станат необратими.

Много е важно и да не се пие на гладно, защото храната абсорбира алкохола в голяма степен. Малкото количество алкохол, съчетан с вкусна храна, повишават нивата на серотонина, което ни кара да се чувстваме щастливи, улеснява социалните контакти, а това от своя страна прави живот пъстър и интересен. И за финал един виц за добро настроение:

– Докторе, много ме боли черният дроб.
– Пиете ли?
– Пия, но не ми помага…

[smartslider3 slider=14]

Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.