Спорт и музика

спорт и музика
- СПОДЕЛИ С ПРИЯТЕЛИ -

“Спорт и музика” се казва емблематично предаване на националното радио, което е от десетилетия в ефира. В него репортажите от стадионите се редуваха с актуални хитове и едновременно слушателят оставаше зареден с полезна информация и хубаво настроение. Връзката между спорта и музиката отдавна шества по стадионите и залите. В паузите за почивка високоговорителите бълват високооктанови хитове, самите спортисти понякога излизат на пистата или стадиона нахлупили със съсредоточени физиономии слушалки, в които са си пуснали мотивираща музика. Кой ще пее на полувремето на Супербоул в САЩ понякога е по-важно от спечелването на музикална награда от “Билборд”. В последното му издание Лейди Гага сътвори невероятно шоу, което се помни повече от резултата и участниците в самия мач. Ето, дори ние самите не ги помним.

Мнението си по въпроса изразяват и двама професионалисти в музикалния бранш. Това са генералният директор на Universal Music & Brands Тибо Кулман и неговият заместник Ксавие Мевелек.
“В началото на 2017 година поръчахме едно изследване, което да ни покаже как с музиката се увеличава ангажираността на спортния фен към дадено събитие. Идеята беше да открием механизъм как да поставим музиката в услуга на спорта и да повишим аудиторията. В глобален план 81 процента от хората се интересуват от музика, докато едва 60 от спорт. Така че въпросът би звучал така: What if we bring a part of music fans into sports? (Представете си какво би станало, ако добавим и щипка музика към света на спорта). Действително Супербоул е най-добрият пример. Шоуто на полувремето понякога надминава аудиторията на самия мач. Затова започнахме работа с федерациите и отделни клубове. Важното е състезанието и шоуто да не се смесват. Натрупахме доста опит, създадохме много спектакли. Всичко трябва да е много бързо. По време на футболен мач имате 15 минути за всичко. Имената на артистите също не са без значение.Винаги питате преди спортно събитие “Кой ще играе?”, а не “Кой ще спечели?”. Технологиите много улесняват процеса. Само да си припомним хореографията с дроновете на Лейди Гага и спираме. Другата особеност е, че по време на шоуто феновете и на двата отбора се обединяват и аплодират артиста, докато по време на състезанието са настроени антагонистично”, разказват двамата специалисти в музикалния бранш пред френското издание sportetstyle.fr. Някои от успешните им проекти са откриването на новия стадион на Лион с участието на Will.I.AM, финала по ръгби с Боб Синклер и други.

И тъй като в България определено нещата винаги следват световните тенденции със закъснение, очакваме появата и у нас на подобни цялостни спектакли по време на спортно събитие, а не баналното излизане на изпълнител на плейбек.

Shadow
Slider

Вижте още статии

- СПОДЕЛИ С ПРИЯТЕЛИ -

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*