Стрес и напълняване

Кортизол

Хората, които са подложени на стрес, са по-податливи на затлъстяване. Това се дължи на повишеното ниво на кортизол. Кортизола е хормон, който се отделя по време на стрес.

Проучване е доказало, че повишените нива на кортизол, в период от няколко месеца, e свързано с повишаването на телесното тегло и по-специално с наднормено тегло.

Хроничния стрес все по-често се свързва с повишаване на теглото – хората обясняват, че изпитват по-голямо удоволствие от консумирането на сладки изделия, с високо съдържание на захар. Хормона кортизол играе огромна роля в метаболизма и това къде ще бъдат складирани мазнините.

Център „Стъпка по стъпка” ви предлага възможността да промените качествено начина си на живот и да подобрите здравословното си състояние без да гладувате, да страдате или да се претоварвате физически.

Резултата от стреса

Ето как се случва всичко: Вашето тяло реагира на стреса всеки път по един и същ начин. Всеки път, когато сте имали стресиращ ден, Вашият мозък освобождава определени хормони. Жлезите освобождават адреналин. Адреналина “складира енергия“, така че вие да имате достатъчно енергия, за да сте в бойна готовност. В същото това време се повишават и нивата на кортизол, който казва на тялото ви да складира енергия, независимо от това дали има изразходена енергия, или не. Именно това ви кара да изпитвате глад…голям глад. Кортизола продължава да се произвежда докато стреса продължава. Именно затова е много важно да знаете как да балансирате хормоналните нива в организма. От друга страна, когато ядем сладко, ние стимулираме мозъка да отделя тези хормони на щастието, които намаляват напрежението. И така този успокояващ ефект ни пристрастява към сладките храни и всеки път, когато се почувстваме стресирани, посягаме отново и отново към тях.

Ето и няколко съвета как да постъпим за да избегнем порочния кръг:

  • Започнете да спортувате
  • Хранете се бавно
  • Спрете стриктните диети
  • Яжте храните, които ви се похапват, но ги ограничете до минимум
  • Ограничете кофеина
  • Закусвайте
  • Почивайте повече
Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.