Модерeн турски дервиш ще се върти пет минути около оста си в театър “Азарян”

- СПОДЕЛИ С ПРИЯТЕЛИ -

В древността дервишите са пътували по света като мисионери на суфизма, но днес има дервиши, които пътуват, разпространявайки естетиката на танца. Един от тях съвсем скоро ще ни потопи отново в мистиката на танца: Зия Азази. Турският артист ще се завърти пет минути около своята ос, за да осъзнаете, че не той се върти, а светът, и заедно с него и вие – неговите зрители. Сцена за тази въртяща се вселена ще даде НДК, Театър “Азарян”, на 26 ноември. Спектакълът на Азизи, наречен “Нео дервиш” вече бе видян от мнозина у нас. За пръв път българската публика изпита неговата магия през юни 2016-а в Народния театър – и сега, поради нестихващия интерес, представлението ще бъде показано отново в София, за пети път.

Дервишите са последователи на големия ислямски поет Руми, живял в Коня преди около 700 години, а танцът “сема” пресъздава култова церемония, при която се осъществява връзка с Бог. Дясната си ръка дервишите държат изпъната нагоре – така те получават благославия от небето, която свързват със земята чрез лявата си ръка, отпусната надолу. Въртейки се на лявата пета, все повече засилват оборотите, достигайки до екстаз. Въртящите се тела образуват съзвездие, което се движи и около собствената си ос.Възможно е танцът на дервишите да е взаимстван от старите питагорейски школи, където изучавали танци, при които всеки се движел по начин, характерен за определена небесна планета, която се вярвало, че представлява. Зия Азази е танцувал в последните осем години в над 40 държави, изнесъл е повече от 450 представления в 230 града. Роден в Антакия, Турция, днес той живее и работи по цял свят, но центърът, около който се върти светът му, е Виена. От 1990 до 1994 г. създава първите си хореографски спектакли в Държавния театър на Истанбул, след това практикува и изследва – мистично и научно, танца на дервишите. През 1999-а получава признание за най-добър танцьор на годината в Австрия. Създава множество проекти с артисти от цял свят. През 2012 г. участва в откриването на Олимпийските игри в Лондон. Представял е спектаклите си пред кралските семейства на Дания, Мароко, Холандия и Тайланд. Съавтор на Азизи в спектакъла, който предстои в София, е Стефан Ненков, режисьор и продуцент на “Нео дервиш”. Музиката в представлението ще звучи на живо – ще чуем Бурак Малчок в изпълнение на традиционния суфи музикален инструмент най, в бенда са още джаз музикантът Александър Петров и Иван Шопов. В спектакъла участва и актьорът Валентин Ганев. В София Зия Азази ще изнесе и 4-дневен уъркшоп – от 28 ноември до 1 декември той ще покаже как дервишите разширяват собствените си граници.

Накратко

Военният театър със селфи за Коледа

Военният театър е приготвил подаръци за Коледа и Нова година на почитателите си. От 1 ноември до 30 декември всеки зрител ще може да се снима в специално подготвен “Селфи корнер” и да участва в надпреварата за безплатни билети за постановки по свой избор.


Кино-театър “Българан” с премиера на 16 ноември

“Кино-театър “Българан” е поредния куклено-театрален, образователен спектакъл от творческата поредица на проф. Румен Рачев “Кукленият театър за другите изкуства”, който запознава публиката си с историята на световното филмово изкуство. Премиерата му е в Сатиричния театър на 16 ноември.


Михалис Хаджиянис идва пак

Любимецът на българската публика Михалис Хаджиянис ще зарадва верните си фенове със специален концерт в София през пролетта. Един от най-успешните гръцки изпълнители два часа ще пее най-обичаните си парчета в зала 1 на НДК на 20 април 2018 г.


Абсолвентите на проф. Митков представят “Антихрист Суперзвезда”

Абсолвентите на проф. Митков представят пред публиката в НАТФИЗ “Антихрист Суперзвезда” от Миклош Хубай. “Героите са полубездарници, които, придобили обществена власт, следват личните си капризи и с това предизвикват политически катастрофи”, казва професорът за постановката. Можете да ги гледате на 22 ноември от 19,00 часа и на 30 ноември от 19,00 часа в НАТФИЗ.


Васко Василев в НДК

Цигуларят Васко Василев ще свири в НДК на 10 декември от 20,00 часа. Билетите са с цени от 20 до 60 лева.
Shadow
Slider

- СПОДЕЛИ С ПРИЯТЕЛИ -