Направи си теста на Купър

Мислите, че сте във форма? Много е вероятно да е така, щом четете този сайт, но може лесно да проверите ниво си с един от най-популярните в света тестове за анализ на спортните и медицински показатали на организма, познат като „Тест на Купър“. В света той е познат от 1968 година, когато го създава известният американски лекар-практик Кенет Купър за нуждите на армията. Той прави цяла система от тестове, но особена популярност набират два от тях, тъй като са лесни за приложение. Първият отнема 12 минути и включва едно от следните физически упражнения – бягане, плуване или каране на велосипед. Във основа на преодоляното разстояние, като се отчита и възрастта на човека, се прави анализ на общофизическото му състояние.

Вторият е комплекс от четири упражнения, които също се правят за време. Целта е да се направят четири повторения, като всяко упражнение се изпълнява по 10 пъти. Резултатите под 3 минути показват отлична форма, а над 4 – приемлива.

Да вземем първия, на който бяха подлагани футболните съдии, откъдето дойде и популярността на теста на Купър у нас за широката публика. Трябва ви лекоатлетическа писта или трасе, на което са отбелязани всеки 100 метра. Нужен ви е и хронометър, но такива вече има на всяко смарт устройство. Вземете си и асистент, който да записва резултатите. Загрейте добре мускулите и като се почувствате готов се впуснете по 12-минутното предизвикателство. Не е задължително да се бяга, може и да ходите, когато се уморите. Вече имате някакви резултати, които може да проверите в таблицата и да прецените своето състояние.

Резултатите се корелират с максималният аеробен капацитет (VO2 Max). Формулата за изчисляване е следната: VO2max= d12 – 504,9/ 44,73 , където d12 е изминатото разстояние за 12 минути (в метри). За сравнение, световният рекорд на 5000 метра е малко над 12 минути, което означава, че за посоченото време един върховно подготвен атлет преминава приблизително 4750 метра.

Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.