Куп предмети, които са ни се стрували абсолютно необходими столетия, изчезнаха завинаги от бита ни благодарение на новите технологии. На първо място сред тях е будилникът.

Неговият първообраз е създаден през 725 година в Китай. Никой не си е представял допреди 20 години, че една проста функция на мобилния телефон ще погребе завинаги будилника. Завинаги изчезнаха и енциклопедиите, събирали знанието на човечеството от 1766 година насам. Всичко вече се открива в интернет, само трябва да знаете как и какво търсите.

Филмовата лента също отиде в небитието. Създадена пред 1839 година, тя окончателно отстъпи място пред дигиталната фотография през май 2018 година, когато производителят Канон обяви, че е продал последния си фотоапарат с лента. Битката продължи повече от 40 години – първият цифров фотоапарат се появява през 1975 година, но истинската дигитална револючия настъпва през 1999 година с камерата Кодак DC210.

Факсмашини също няма да видите почти никъде, както и проектори на диапозитиви, пишещи машини, телефонни будки, свързаните с тях телефонни указатели и справочници „Жълти страници“. Географските карти на хартиен носител също са предмет на изчезване заради GPS-ите. Сред спомените за отминали времена вече е и автомобилният пепелник. Той е въведен от Ролс Ройс през 1926 година.

През 1994 година Крайслер спира да го поставя в автомобилите си, като пепелникът вече се предлага като екстра. Скоро и други производители последват примера. Виниловите плочи бяха изчезнали за близо две десетилетия под натиска на компакт дисковете първо, а след това и на MP3, но напоследък се връщат на мода.

Това, чието време е безвъзвратно отминало е пейджърът.

Любопитен факт е, че първообразът му се появява в американските болници през 1949 година, а залезът му настъпва през 1998 година с развиването на технологията на мобилните телефони. Завинаги аут от бита са телефонните секретари, часовниците с калкулатор, видеокасетите, уокмените, които може би се използват от някои носталгици, както и много други предмети, без които животът ни се е струвал невъзможен съвсем доскоро.

 

Още статии

Носимо устройство разпознава човешки емоции... Върху иновативния продукт работи екипът на Amazon Alexa. Amazon работи по създаване на носимо устройство, което се активира с глас и може за разпозна...
Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.