Глоби и смъртни наказания дебнат туристите

През 2019 година туристите в някои страни ще се сблъскат с нови ограничения, за неспазването на които са предвидени строги наказания: високи глоби, лишаване от свобода и дори смъртно наказание, предупреждава материал на РИА Новости.

От 1 май властите на италианския остров Капри забраняват използването на всички видове пластмасови съдове за еднократна употреба, торбички и бутилки. Нарушителите ще заплащат глоба от 500 евро.

„Факт е, че в разгара на сезона около 20 000 туристи пристигат на острова на ден, оставяйки малко пари, но много боклук след себе си“, заявява кметът на община Капри, Де Мартино.

В египетските курорти Хургада и Марса-Алам глоби за ползване на пластмасови прибори заплашват собствениците на магазини, аптеки, заведения за бързо хранене и ресторанти.

В Майорка и Ибиса през лятото ще бъде забранено пушенето на плажа извън специалните зони, въпреки че доскоро тези острови бяха удобна зона за пушачи.

В Париж от септември движението по пешеходни зони и тротоари на електрически скутери и подобни превозни средства ще струва глоба от 135 евро.

На остров Пукет в Тайланд пък ще бъде забранено да се прави селфи на фона на излитащи или кацащи самолети на близко разположения до летището плаж Май Као. Наказанието за нарушителите – от голяма парична глоба до лишаване от свобода и дори смъртното наказание – зависи от последиците, до които може да доведе селфито. Властите поясниха, че смъртното наказание е възможно в изключителен случай – ако нарушителите са попречили на пилотирането на самолета.

В италианския национален парк „Чинкуе-Терре“ пътниците, слизащи от круизните лайнери, няма да могат да носят джапанки и сандали. Туристите в неподходящи обувки често закъсват в планините и се нуждаят от помощта на екипи от спасители. Сега туристи с неподходящи обувки ще бъдат глобявани 50 евро, а на спасителните екипи нарушителите ще трябва да платят до 2500 евро.

Така че помислете добре къде отивате и какви правила трябва да спазвате, за да не се превърне ваканцията ви в лош кошмар.

Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.