Улична храна, улична мода, улични музиканти, улични фестивали – улицата отдавна вече не е само пътна артерия, пресичаща града и свързваща отделни негови точки.
В последните години популярност набраха и т.нар. улични фитнеси, които предлагат на желаещите да спортуват без разходи набор от елементарни, но ефективни уреди. В първите години на появата на тези площадки се търсеше аналогия с класическите фитнеси, като на тях се разполагаха дори импровизирани степери и гладиатори, но липсата на поддръжка си каза тежката дума.

В последно време тенденцията е да се поеме посока към опростяване и вървене към традиционната спортна площадка, позната от училищните дворове и казармите. Това означава лост, успоредка и шведска стена. Основното в уличния фитнес е, че се работи със собственото тегло, което не води до покачване на мускулната маса, но поддържа тялото в добър тонус. Другото предимство е, че заниманията са на открито, често ще срещнете и съмишленици и може да покажете умения или да научите нещо ново от тях. Упражненията на лост и успоредка са подходящи и за дами, тъй като няма да доведе до увеличаване на мускулната маса. Според популярния мит жените се пазели от натрупване на мускулна маса, тъй като тя трудно се сваля с диети и затова наблягат само на кардио тренировките, но определено грешат. Все пак всеки има право на собствена преценка, която зависи от поставените цели.

Примерна тренировка

Основните варианти не са много, но с навлизане във форма, предлагат доста възможности за разнообразяване. За горната част на тялото – ръце и рамене, основните са дърпащи и бутащи упражнения, съответно набирания и кофички. Важното е да са равни на брой повторения. Прогресът неизменно настъпва след първите отчайващи опити и затова е важно да се премине към нови движения, които да затруднят практикуващия. На улицата може да се работи и за крака, като отлични упражнения са нападите и клековете. С течение на времето и тренировките ще достигнете до висшия пилотаж в уличния фитнес – предна везна, задна везна, силово набиране, стойка на ръце и т.н., но както се казва – всеки път започва с една малка стъпка. Направете я!

TRX е портативен фитнес уред

Условията на улицата, планината и гората, в парка и дори в къщи са точно такива – с пълна свобода на движенията и действията, извън баланс и равновесна устойчивост!

Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.