Формата на водата

- СПОДЕЛИ С ПРИЯТЕЛИ -

“Формата на водата” (The Shape of Water) е най-добрият филм на 2017 година според Американската филмова академия. Примесената с готика фантастика на режисьора Гийермо дел Торо надви основния си конкурент “Три билборда извън града” с 4:2 Оскар-а в една от малкото изненади на 90-ата церемония по връчването на наградите в нощта срещу понеделник, 5 март.

Накратко действието на филма се развива в тайна американска лаборатория през Студената война. Там тихо минава животът на млада жена, докато водно създание, родено от научен експеримент, не размества спокойните му пластове с неочаквана любов.

Изборът на киноакадемиците ни даде повод да се замислим за водата, която приемаме като даденост. Как, кога, колко и правилно ли я пием? Съществуват много мнения дори за нещо толкова тривиално. Някои пият вода преди хранене, други по време, а трети след, като всяка страна си има своите аргументи. Количеството също е обект на дискусии.

То трябва да се съобразява с няколко фактора – влажността и температурата на въздуха, теглото, възрастта и пола, физическата активност и т.н. Да се изведе обшо правило при толкова фактори е практически невъзможно и затова е най-добре да се вслушваме в организма си и да се ориентираме по сигналите, които ни подава. Пийте по глътка на всеки 30-60 минути докато ви е приятно.Важен е и балансът между храна и вода. Един от най-упоритите митове в това отношение, че водата разрежда стомашния сок и той не изпълнява преките си “задължения” и храната в стомаха не се смила и поради тази причина на задстомашната жлеза, черния дроб и жлезите с вътрешна секреция на тънките черва им се налага да синтезират допълнително количество секрет, изтощавайки организма и отслабвайки имунната система.

На практика може да си пиете вода по всяко време в зависимост от целите. Чаша вода на гладно излиза от организма за максимум 15 минути. Повече ще разшири стените на стомаха, което води до нежелан ефект.

По време на хранене е важно да се пие на малки глътки и да не се приемат ледени течности, тъй като това ускорява храносмилането, което означава, че половин час след като сте се нахранили ще усетите, че сте много гладни.

След хранене също слушайте организма си. Според някои правила след ядене на плодове е нужно да минат 15-20 минути, а след основно – час-два. За финал пак ще повторим, че най-важното е да слушате тялото си и да сте винаги добре хидратирани.

Вижте още статии

- СПОДЕЛИ С ПРИЯТЕЛИ -

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*