Храни с мухъл

Безопасно ли е да се консумират храни с мухъл

Храни с мухъл

Безопасно ли е да се консумират храни с мухъл? За по-голямата част от храните проблема на съществува. Можем просто да изрежем мухъла и да изядем останалата част. Но някои видове мухъл могат да се окажат доста токсични за тялото. Възможно е да се развият респираторни и стомашночревни разтройства, както и алергии. Докато си мислите за синия мухъл по синьото сирене, който се формира от здравословни бактерии обърнете внимание на мухъла с различен цвят от този и го отстранете.

Храните, които са безопасни след премахване на мухъла са следните: Моркови, кашкавал, круши. Мухъла трудно прониква в тези храни. При по-меките храни включително сиренето не можете да сте сигурни, че когато сте изрязали мухъла, другата час е безопасна. Например ако имате грозде например и няколко от зърната са мухлясали, навярно трябва да изхвърлите цялата чепка.

   • Мухъл по твърди плодове или зеленчуци: Изрежете около сантиметър около мухъла
   • Кашкавал: Изрежете около сантиметър и половина и увийте наново в защитно фолио
   • Твърди колбаси: Напълно безопасно след изрязването на мухлясалите части

  Какво е безопасно

  След като сте отстранили засегнатите части не поставяйте обратно продукта в същата опаковка, тъй като вероятно има следи от мухъл и така храната ще се зарази отново. Би трябвало да обърнете внимание на кошчето за отпадъци, където сте изхвърлили мухъла. Не се доверявайте само на това, което виждате. Понякога мухъла може да е проникнал в храната и вие не бихте могли да видите това. Можете да го усетите единствено по вкуса.

  Бихте могли да сведете до минимум вероятността за развитие на мухъл в хладилника ако не съхранявате храни повече от 3-4 дена. Също така важно е и почистването на хладилника на всеки няколко месеца с сода бикарбонат и вода. Почиствайте видимите следи от мухъл с белина и вода.

Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.