Честита баня!

Изразът „Честита баня!“ е станал нарицателен за българите, като в него се влага обратния на първоначалния положителен смисъл. Той датира от времената, когато  домакинствата не са разполагали със собствени бани, а са използвали обществени.
В София е имало няколко такива, като някои от тях са се използвали активно през 70-те и 80-те години на ХХ век. В момента те са в руини, а функцията им беше заменена от домашните, а самия ритуал ходене на баня беше изместен от отиване на СПА.
Отрицателният си смисъл изразът придобива заради приписвано на сър Уинстън Чърчил изказване по време на Втората световна война. Тогава България е съюзник на Германия и символично обявява война на съюзниците от САЩ, Великобритания и СССР, което дава формален повод София да бъде бомбардирана.
„Тези, които си честитят банята ли са ни обявили война?“, тези думи са уж излезли от устата на Чърчил, но той едва ли е познавал толкова задълбочено хигиенните ни навици, а и по това време баните не са били чак толкова разпространени дори в самата Англия, освен в домовете на аристокрацията.
Иначе ходенето на баня в София преди век си е било истински ритуал и мъже и жени са прекарвали часове в топлите басейни, а не са отивали за по един бърз душ.
Отиването до Централната софийска баня до ЦУМ, която в момента е превърната в музей, не било хич проста работа.
По пътя имало десетки кафенета, заети от столичните женкари и коцкари, които започвали да сучат похотливо мустаци, щом видят някоя атрактивна дама, отправила се към банята.
По-притеснителните столичанки все изнамирали начин да си спестят мъжките задявки, като поверявали багажа си за банята на носачи. Вързопът съдържал обикновено бански, бельото за пране на цялата къща, а дори в нея се скътвала храна като за пикник – кюфтенца, мръвки, сирене, курабийки, варени яйца, баници и кисела туршия. За по-добро място в градската баня често пъти се стигало до бой с налъми.
В банята водели и бъдещите булки, на които къносвали ноктите на ръцете и краката, а с гасена вар премахвали ненужното окосмяването.
Всичко това обаче е вече в миналото за огромната част от нас. Обществената баня, както споменахме, вече е музей, но пък за сметка на това в домовете си вече може да развихрим и най-смелите си фантазии. Баните могат да се превърнат и в най-скъпото помещение в едно жилище, затова не пропускайте добрите оферти за санитария, когато ви попаднат.
Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.