Човек, Бягане, Маратонки

Човекът е човек, когато бяга

Човекът е устроен по-добре от всяко друго живо същество, за да бяга. Това не е празно твърдение, а извод, до който е достигнал ученият от Харвард Даниел Е. Либерман, който се занимава с еволоцията. Самият той е страстен бегач и преодолява маратонската дистанция.

Като аргумент за тезата си той дава за пример потенето. Човек може да се отдели близо литър пот на час, което си е феноменална охлаждаща система. Никое животно почти не е в състояние да стори същото. Вижте домашния си любимец, който се охлажда с учестено дишане и изплезен език.

Кучетата са сериозно застрашени от прегряване, докато при хората не е така и човекът категорично побеждава животинската конкуренция на дълго разстояние. Всичко в тялото ни има значение за бягането, като се започне от задника, мине се през ходилата и се стигне до рамената. Нека да се спрем подробно на всяка част, за да звучи по-аргументирано.

Рамене
При хората те са много подвижни и подпомагат уравновесяващите движения и запазването на баланса.

Ходило
20 кости и десетки сухожилия изграждат ходилото, което е комплексна и много еластична конструкция, намаляваща силата на удара. Най-правилно е да се бяга като не се стъпва на петата, а върху предната част на ходилото.

Подлакътница
Човешките крайници се размахват лесно, което е важен елемент за равновесието.

Коляно
При бягане силата на натоварване върху краката е два до три пъти над телесното тегло. Затова коленните стави при човека са добре подсилени и натискът от удара се разпределя върху голяма площ.

Пръсти на краката
Те са къси, което улеснява отблъскването, а ако бяха дълги, щяха да се счупят.

Седалищен мускул
Това е най-големият мускул в човешкото тяло – глутеус максимус. Той стабилизира торса и дава възможност за изправено, спокойно бягане. Без него човек щеше да се люшка като пиян.

Ахилес
Най-дългото сухожилие в двигателния апарат. При стъпване, когато човек бяга, влакната се разтягат и зареждат с енергия. При отблъскване то се връща в първоначалния си вид и освобождава енергията, която го тласка напред.

Вратни сухожилия
Свързват главата с мускулите на раменете и ръцете. Когато ходилото удари земята, ръката от същата страна отива надолу, а главата се изтегля нагоре чрез еластичните връзки.

Потни жлези
По кожата са разпределени между 2 и 4 милиона потни жлези. При сериозно натоварване те отделят повече от литър пот на час. Потта се изпарява и охлажда тялото.

Походката
Както сами се забелязали, бягането и ходенето имат малко общо. Ходещият е като стегнато махало и винаги стъпва първо на пета. При бягането е обратното, а кракът се движи като пружина. Бягането е межд 30 и 50 процента по енергоемко от ходенето.

Учените оспорват ползата от модерните обувки за бягане, тъй като те притъпяват инстинктите, но едно е сигурно – всяко движение е по-добро от обездвижването.

Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.