С отбрана селекция първокласни вина от личното си шато легендата на френската музика Шарл Азнавур ще пристигне в София с полет от Париж за грандиозния си концерт на 30 ноември в “Арена Армеец”. За своя четиридневен престой у нас, между 28 ноември и 1 декември, певецът е придружаван от синът си Николас Азнавур. Специална среща е планирана на певеца с президента на Републиката г-н Румен Радев. Освен с него, 93-годишният крал на френския шансон е изявил желание да се запознае и с популярни дами, които ще бъдат гости на концерта му. От София, звездата отлита директно за Виена, а след това се завръща в родната си Франция, където са планирани повече от 10 концерта. Турнето ще завърши в Москва, след което Шарл Азнавур ще се оттегли в родината си в уединението на прекрасната природа и атмосфера на своето имение.

 

Накратко

Вишеградската четворка показва изложба в Двореца

Изложба от посолствата на държавите от Вишеградската група – Чешия, Словакия, Полша и Унгария се откри в четвъртък в Двореца. Тя ще продължи до 17 декември. Публиката ще види живописни и графични произведения на унгарски и чешки художници от ХХ и ХХ век, сред които са Емеше Кудас, Йеньо Барцаи, Чаба Рекаши, Карой Рейх, Вилмош Над, Иржи Кованда, Иржи Слива, Алеш Ламър, Франтишек Ироудек, Вацлав Войтех Новак, както и селекция от плакати на млади полски автори, ученици на известния професор Лех Майевски.


“Високо там горе” по Анна Ахматова в Руския център

На 28 ноември от 19,30 часа в Руския културно-информационен център в София ще се играе представлението “Високо там горе” в памет на Анна Ахматова. Тази година се навършват 50 години от смъртта на най-великата поетеса в руската литература – Анна Ахматова. Тя започва да пише по време, когато “да мислиш за една жена като поет е абсурдно”. Анна Ахматова e родена в залеза на Имперска Русия и e живяла по времето на едни от най- страшните ужаси на съветския режим. Всички паметни събития от 20 век засягат пряко живота на Ахматова и тя се превръща в глас на целия народ, страдащ от тежките последици на Сталинското управление. “Едва ли днес можем да разберем една биография започнала с карети, екипажи и шумоленето на роклите в града на Достоевски, и някак странно завършила в Ленинград”, казва режисьорът на представлението Крум Янков. Участват актьорите – Момчил Алексиев, Кателина Кънчева, Силвия Станоева, Галина Борисова.


124 художници рисуват картини за филма “Да обичаш Винсент”

Картините на Ван Гог оживяват в “Да обичаш Винсент” – и това чудо на анимацията и съвременните технологии ще се случи и пред нашите очи на “Киномания”. Филмът ще пресъздаде живота и смъртта на един от великите в историята художници на 26 ноември в зала 1 на НДК. Това ще бъде единствената прожекция на творбата в рамките на фестивала. “Да обичаш Винсент” е филм ноар, сюжетът му е провокиран от писмо на Ван Гог, написано малко преди смъртта му, в което той казва, че “не можем да се изразяваме иначе, освен чрез картините си”. Филмът представлява сбор от анимирани рисунки, сътворени в стила на импресиониста. Използвани са над 62 000 маслени картини, по които работят 124 художници от цял свят в продължение на 6 години. С помощта на 3000 литра маслени бои са създадени 65 000 кадъра, като всеки от кадър от готовата анимация е картина (12 в секунда). За да се включат в проекта, художниците преминават през специално обучение, за да изучат стила на големия майстор. Сред тях е и една българка Ц Елизабет Христова, която описва работата си по проекта като “тотална обсесия”. Режисьори и сценаристи на филма са Дорота Кобела и Хю Уелчман. Филмът пристига у нас спечелил редица фестивални награди и според критиката ще е сред претендентите за “Оскар”.


“Ракурси” с търг

На 29 ноември ще се проведе търг “Българско изкуство ХIХ – ХХ век” на Аукционна къща “Ракурси”. На търга ще се предложат 40 произведения, акценти сред които са живописни платна на Владимир Димитров – Майстора, Ян Мърквичка, Сирак Скитник, Бенчо Обрешков, Ненко Балкански. Огледът на произведенията, участващи в търга ще се проведе от 22 до 28 ноември до от 11 до 19 ч. и в деня на търга в галерията.


“Евровизия” чака песен шедьовър

Не просто хубава песен и добър изпълнител, а цялостно шоу шедьовър иска БНТ за предстоящото ни участие на “Евровизия 2018”. От държавната телевизия се обръщат към музикалните специалисти чрез медиите, за да съобщят, че търсят професионални екипи или продуцентски компании с цялостна концепция за представянето. 63-о издание на конкурса ще се проведе на 8, 10 и 12 май в португалската столица Лисабон. БНТ очаква предложения, а срокът за подаване на концепциите е 20 декември тази година.

Вижте още статии

- СПОДЕЛИ С ПРИЯТЕЛИ -

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.