10 неща, които трябва да правите за себе си всеки ден

Нека да бъдем реалисти. Да се грижиш за здравето си постоянно е почти невъзможно. От друга страна, ние всички заслужаваме да сме щастливи и да се чувстваме добре. Ето и нашите практични съвети, които да ви помогнат да сте в отлична форма, да се чувствате енергични и в добро здраве.

1. Намерете начин да добавите повече крачки

Повечето от нас водят много заседнал начин на живот. Опитайте се да направите 10 000 стъпки, като за целта е необходимо да включите само една ежедневна процедура: Паркирайте автомобила си на една спирка от офиса или слезте от автобуса/метрото една спирка по-рано. Предайте съобщение на колега като го посетите лично, вместо да изпращате имейл. Изберете стълбите вместо асансьора или ескалатора. Бъдете активни колкото е възможно повече.

2. Усамотение  – поне за 5 минути

Няколко минути със себе си – далеч от социалните медии, работата, развлеченията и всеки, който иска нещо от теб. Идеална превенция по отношение на психичното здраве.

3. Здрав сън

Сънят е една от най-важните дейности на човешкото тяло. По време на сън тялото ни се възстановява най-добре. Повечето възрастни се нуждаят от най-малко 7-8 часа, за да предотвратят депресията и да поддържат хормоните на стрес в нормални нива. Съня ви предпазва от преяждане и намаляване на желанието за консумация на захар.

4. Напълнете бутилката с вода

Повечето от нас не пият достатъчно течности (виното не се брои, защото алкохолът дехидратира). Водата помага на кожата ви да изглежда свежа. Тя изчиства тялото от токсини, помага за поддържането на функцията на червата и предпазва мускулите от умора. Инвестирайте в бутилка за вода за многократна употреба.

5. Направете няколко дълбоки вдишвания, преди да погледнете телефона си

Ако се опитате периодично да прекарате една пълна минута, фокусирайки се върху дълбокото дишане и положителната енергия, това може да ви помогне да се справите по-добре със стреса.

6. Носете любима дреха

Усещането за увереност и щастие може да дойде от мисълта, че изглеждате добре. Влюбете се в гардероба си отново и започнете да инвестирате в страхотни нови аксесоари. Носете нещо, което ви кара да се чувствате фантастично всеки ден.

7. Включете фурната

Домашно приготвените ястия са начин за изразяване на творчество, освен това спестяват пари. Ако приготвяте храната си сами можете да сте сигурни, че ядете истински и непреработени ястия. Това ви дава пълен контрол над това, което се случва в тялото ви. Заредете плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, яйца, месо, морски дарове, ядки, семена и бобови растения – и спрете да ядете, след като сте се нахранили.

8. Съзнателно изберете здравословна съставка

Дори ако не сте в състояние да подготвите свое собствено ястие, изберете поне едно здравословно хранене или закуска на ден. Вземете банана от купата за плодове или добавете още вегетарианска салата в менюто.

9. Обърнете внимание на нуждите си

Трябва да можем да преценяваме какви са нашите нужди. Осъзнаването на това, което ще ви помогне да се чувствате по-балансирани е най-добрият начин да бъдете на върха на вашето физическо и психическо здраве.

10. Казвайте истината (дори когато боли)

Действайки с почтеност – където всичките ви думи и действия съвпадат с вашите основни вярвания, носи спокойствие и чувство за свобода. Това може би изглежда като предизвикателство, но ние вярваме, че лъжата или пренебрегването на вашите принципи може да ви накара да се разболеете психически и физически.

Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.