Adidas сменя рекламната си стратегия

Популярният производител на спортна екипировка Adidas прави революционни промени в рекламната си стратегия в последните години. Германският концерн постепенно се отказва от сътрудничеството с големи звезди, за да рекламират продукцията му, а се насочва към обикновените хора, вдъхновен от успеха на социалните мрежи.

За германците се оказва по-важно потребителите да говорят за продуктите им, отколкото да обвързват марката с определено име. Така например през 2016 година тръгва мобилното приложение Glitch, посветено на едноименния модел футболни обувки.

В него потребителите могат да си поръчват собствени уникални обувки като избират всичко сами – материал, цвят, връзки, бутони и т.н. В началото приложението се отваря с код, който трябва да получиш от друг потребител, а след това съответно ти да го предоставиш на трети. С времето приложението става просто платено, като причината, че поради огромната популярност вече никой не предоставял кода ей така, а го пускал за продажба в eBay. Към 2020 година очакванията са само от това приложение да се изкара печалба от 4,6 милиарда долара.

От Adidas пускат и лайфстайл списание в интернет, наречено GamePlan A. В него обикновени служители на компанията споделят постове, видеа, лични истории.

Пълно е с материали от рода „Търсиш нов спорт през 2018-а? Опитай голф“, „Пет начина да се мотивираш да започнеш да спортуваш“ и други в този дух. Разбира се, не може и без звезди. Прочутият бразилски футболист Кака дава съвети как да се спортува и т.н. Акцията също мина под графата успешна, като получи германска награда в областта на пиара.

Adidas остават верни и на класическата реклама, като залагат на първичните инстинкти. Да си спомним само кампанията „There will be haters“.

Има и откровени провали или лоши преценки, като случаят със студента по кино Ойген Мерхер, който се вдъхновява да направи късометражен филм за Adidas, след като прочита някъде, че по време на един олимпийски маратон през 70-те години всички участници бягат именно с тази марка. От компанията му отговарят любезно, че си имат агенция и не проявяват интерес. В крайна сметка студентът заснема каквото е намислил на свои разноски и така се появява „Break Free“. Видеото струва 1500 евро на младежа, но става хит и е гледано над 14 милиона пъти в youtube.

Междувременно от Adidas продължават и изключително успешното си сътрудничество с дизайнерката Стела Маккартни и вече представиха новите модели за пролет лято 2018. „Композирана в три ключови визии – Бягане, Тренировка и Йога, колекцията съчетава устойчиви материали с технологии, проектирани специално, за да осигурят най-добрите резултати в един тренировъчен гардероб – олицетворение на силата, женствеността и издръжливостта на съвременните жени“, пишат в прессъобщение от компанията.

Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.