Дориан Йейтс от сянката до светлините на прожекторите

Голямата опашка от хора пред магазина на Фитнес1 на Борис III тръпне в очакване на специален гост. Една възрастна жена се спира за момент за да разбере какво се случва. „Аз живея от 46 години на този адрес и досега не съм виждала толкова много хора“, споделя ми тя.
С малко закъснение джипът на легендата в културизма Дориан Йейтс спира недалеч от магазина. Дориан и съпругата му Гал минават покрай тълпата. Всички погледи са фокусирани върху тях.

Кой всъщност е Дориан Йейтс?

Дориан израства в малко английско селце. Няколко години след смъртта на баща си, се премества в Бирмингам. В краят на 70-те години на миналия век, Бирмингам е град с висока безработица и обхванат от социални протести. При едни такива безредици Дориан е арестуван и без много въпроси е вкаран в изправителен дом за 6 месеца. Това променя живота му из основи. В “ТВУ-то“ Дориан доказва, че е най-силният от 300 човека и това не остава незабелязано от надзирателите. Един надзирател казва на Дориан – „Ти си специален и различен от останалите момчета с които нямаш нищо общо“. След 4 месеца Дориан е освободен за примерно поведение и решава да следва своето признание – културизма. Цял месец преди да започне да тренира той само чете и събира информация относно тренировките и диетата. Дориан избира да тренира по метода Heavy Duty на Майк Менцър, кратки и високо интензивни тренировки. Той подхожда много научно към тренировките и диетата си, като по това време записва всичко в бележник.

Входът към Темпъл Джим  Photograph © Martin Tierney

Когато прави професионалния си дебют през 1990 г. в Ню Йорк на състезанието “Нощта на шампионите“, Дориан обещава пред себе си и пред съпругата си, че ако не влезе в тройката, ще прекрати състезателната си кариера. Класира се на второ място.
През 1991 на Мр. Олимпия се класира втори след легендарния Ли Хейни, а след това печели шест поредни статуетки на Сандоу на следващите Мр. Олимпия.

През 1998 след поредица от тежки травми, прекратява състезателната си кариера. Последва труден период от живота му, но войнът Йейтс излиза от него като феникс от пепелта. Днес Дориан не се притеснява от това да говори свободно пред камера, гостува на различни подкасти, където обича да говори на различни теми, а не само за бодибилдинг. Днес Дориан се занимава активно с йога, каране на колело, плуване, медитация. Той обръща голямо внимание на духовната страна, а не само на физическата. Има собствена фирма за хранителни добавки – DYN на която официален дистрибутор за България е Fitness1 store.

Гледайте интервюто, което Дориан Йейтс даде за нас
Не забравяй да споделиш!