Експертите от La Roche-Posay имат решение за алергичната кожа

Според оценката на Световната здравна организация, една трета от днешното население е засегнато от някаква форма на алергия, от които цели две трети имат и кожни прояви. Какво е важно да знаем за чувствителната кожа и увредената кожна бариера, и какви са препоръките на специалистите, не само през алергичния сезон, но и през цялата година – разкрива доц. д-р Жана Казанджиева, специалист по дерматология.

София, септември 2021 – Алергиите се превръщат в обща тема за все по-голям брой хора, а статистическите прогнози на Световната здравна организация показват, че до 2050 г. всеки втори човек ще страда от някаква форма на алергия. Алергията се определя, като свръхчувствителност към чужди, безвредни за организма вещества, които са неправилно идентифицирани от имунните клетки като заплаха, напр. инхалирани алергени, фактори от външната среда, определени хранителни съставки, ухапвания от насекоми, лекарства и др.

ВРЪЗКА МЕЖДУ МИКРОБИОМА И АЛЕРГИЧНИТЕ РЕАКЦИИ НА КОЖАТА

Като пионер в науката за микробиома от 2011 г. La Roche-Posay знае, че кожата има своя собствена екосистема от микроорганизми, живеещи както на повърхността, така и във вътрешността ѝ, която се определя от нашите гени, възраст, диета, начин на живот хигиена. Когата микробиомната бариера е нарушена, вероятността от навлизане на външни дразнители, антигени и патогени се увеличава, което може да доведе до раздразнение, усещане за сърбеж, болка и реакции по кожата.

Алергичните симптоми могат да се проявят върху една или повече органни системи и в голяма част от случаите те се отразяват и върху кожата. През живота си повече от 50% от хората се сблъскват с кожна алергия или развиват някаква форма на кожна непоносимост, тъй като тя е и най-изложена на всички външни фактори и алергени. Тези симптоми почти сигурно се появяват в случай на нарушена естествена кожна бариера, обяснява доц. д-р Жана Казанджиева:

“СЗО изтъква като причини урбанизацията, контакта с много и различни козметични и хигиенни продукти, употребата на множество дезинфектанти и измивни средства, храните и лекарствата. Контактните алергични екземни реакции са сериозна причина за дискомфорт и е необходимо грижливо да избираме продуктите, които нанасяме върху кожата.”

Ново мащабно проучване, разкрива че алергичните кожни реакции се срещат по-рядко и в по-лека клинична форма при деца и юноши, израстващи във ферми или селски райони. Въпреки че се смята, че развитите индустриални градове са основните алергични точки поради увеличения брой алергени, това изследване обръща внимание на факта, че населението, което расте и живее в градските райони, развива по-слаб естествен имунитет и кожата им е по-склонна към по-чести и бурни алергични реакции.
Коментирайки най-типичните форми на алергии сред населението в градските райони доц. д-р Казанджиева посочва:
“Факторите на околната среда са изключително важни. Не случайно се прогнозира че един ден кожният микробиом ще бъде допълнение на пръстовия отпечатък, заради начина по който отразява промените в организма и околната среда.”
Ето защо, според нея, за популацията от деца и възрастни, живеещи в градски райони, които имат чувствителна кожа, склонна към алергични реакции, е особено важно да се включат в ежедневната рутинна грижа продукти, които действат за укрепване на кожната бариера.
“При чувствителната, нетолерантна кожа се нуждаем основно от специализирана козметика, без консерванти, оцветители и емулгатори. При нанасянето ѝ пациентът трябва да усеща комфорт като „втора кожа“, препоръчва доц. д-р Казанджиева.

Вдъхновени от проучването, което установява, че децата от селските райони развиват по-силен имунитет на кожата от децата, израстващи в градски райони, експертите от лаборатории La Roche-Posay се насочват към намирането на най-доброто решение на проблема с чувствителната кожа, склонна към алергии, въз основа на науката за микробиома и разработват революционен нов хидратиращ продукт: грижа, предназначена за възстановяване и укрепване на кожната бариера – Toleriane Dermallergo крем, който тази есен ще бъде на рафтовете на оторизирани аптеки в България.
Богатата и гладка текстура на Toleriane Dermallergo крем с термална вода La Roche-Posay позволява лесно нанасяне, а специално балансираната му формула, без парфюм и без алкохол, се основава на две ключови съставки – невросенсин и сфингобиома.

Невросенсинът е активна съставка, отговорна за успокояване на кожата и намаляване на усещанията за дискомфорт, които съпровождат този тип състояние на кожата.


Сфингобиомата е активната съставка, с произход от термалната вода La Roche-Posay, която е отговорна за възстановяване на нарушената кожна бариера и помага за възстановяване на баланса на кожния микробиом.
Toleriane Dermallergo крем е предназначен за дневна и вечерна грижа, на предварително почистена кожа на лицето, зоните около очите и шията, като по този начин осигурява хидратиране на кожата за 48 часа. Резултатите от дерматологичните тестове на тази нова звезда от гамата Toleriane, потвърждават ефикасността на продукта – бързо намаляване на зачервяването и дългосрочно предотвратяване на проявяването на алергични кожни симптоми. До 77% от анкетираните посочват, че директната ефикасност на продукта върху кожата им значително подобрява качеството им на живот.


Вземайки предвид най-специфичните нужди на различните типове кожа, експертите от La Roche-Posay са направили Toleriane Dermallergo наличен в три варианта, които според текстурата отговарят на различни типове чувствителна кожа. Така Toleriane Dermallergo крем се препоръчва за хора със суха до много суха кожа, Toleriane Dermallergo лек крем за тези с нормална до суха кожа, докато Toleriane Dermallergo флуид е предназначен за потребители с комбинирана и мазна кожа.