Facebook доминира в приложенията за десетилетието

Анализаторската компания App Annie публикува класация на най-изтегляните мобилни приложения и игри на десетилетието.

Първите четири места в списъка заемат приложения на една и съща компания: Facebook, Facebook Messenger, WhatsApp и Instagram. В челната петица попада и Snapchat.

Общо в десетте най-добри влизат осем програми на американски компании – в допълнение към вече посочените са Skype, Youtube и Twitter. Две от приложенията в челната десятка са китайски – TikTok и UC Browser.

Най-печелившите програми на мобилни платформи са Netflix, приложението за запознанства Tinder и стрийминг услугата Pandora Music.

Първото място в класацията на най-популярните игри заема Subway Surfers, създаден от датската компания „Kiloo“. Експертите приписват успеха й на огромната й популярност сред индийските потребители.

В челната петица влиза и пъзела Candy Crush Saga, симулаторите My Talking Tom и Temple Run 2 и стратегията Clash of Clans. Последната се оказва и най-печелившата мобилна игра.

Авторите на проучването посочват, че първите места в класацията по популярност сред приложенията не означават водещи позиции в печалбата. Те отбелязват също, че приложенията за комуникация и социални мрежи са най-търсени.