Грип – какво не трябва да правим

грип

Грипът започва с болки в мускулите, бързо се появява хрема, температура и кашлица. В началото си мислим, имаме просто настинка, но това съвсем не е така и докторите ни съветват да се отнасяме към грипа по различен начин.

Грипа може да причини кашлица, която бързо води до изтощение и обикновено първото, към което посягаме е сиропа за кашлица. Оказва се обаче, че той  не е ефективен. Сиропите, които съдържат кодеин не бива да бъдат давани на деца.

Каквото и да правите никога не смесвайте продукти, които съдържат ацетаминофен като Терафлу например. Препоръчителната доза за 24 часа е не повече от 4 000 милиграма. Превишаването на дозата крие сериозни рискове за здравето.

Не взимайте антибиотици

Причинител на грипа е вирус и само противовирусните медикаменти биха имали успех. Антибиотиците се препоръчват при бактериални инфекции. Медикаменти като Терафлу въздействат добре, когато се приемат в началото при появата на първите симптоми, така че не чакайте консултацията при доктора за да предприемете спешни действия.

Не се залежавайте

Може да се каже, че това е най-трудното за изпълнение, особено при наличие на температура. Почивката е от изключителна важност, но легналото положение затруднява функцията на белите дробове. Вертикализацията улеснява прочистването им. Изправената позиция спира движението на секрети в гърлото, които предизвикват дразнене и оттам кашлица.

Не давайте на децата аспирин

Когато грипа е придружен с температура, често се появява главоболие и човек в стремежа си да търси облекчение посяга към аспирин. Аспиринът може да причини сериозни усложнения на деца под 18 години, които засягат черният дроб и мозъка. За понижаване на температурата се препоръчва ибупрофен. Бъдете внимателни при дозировката на тези медикаменти и четете внимателно листовките.

Не взимайте студен душ за сваляне на температурата

Когато се опитвате да намалите телесната температура със студен душ или ледена вана това всъщност може да има обратен ефект и да доведе до покачване на температурата.

Не ходете на работа

Най-важното по време на боледуването от грип е да си осигурим почивка и да дадем шанс на тялото ни да се бори срещу вируса. Друга причина относно тази препоръка е, че посещавайки работното си място излагаме на риск останалата част от колегите си. Препоръчително е завръщането на работното място да става 24 часа след като сме спрели да приемаме медикаменти срещу висока температура.

Може да харесате още...