Козунак в хлебопекарна №1

Как да си приготвите чудесен козунак в хлебопекарна

За да направите най-добрия козунак в хлебопекарна е важно да спазите съотношението на течните съставки с брашното. Качественото брашно също е от голяма значение, именно затова е необходимо да подберете възможно най-доброто. 

Списъка от продукти, който ще намерите по-долу е достатъчен за два козунака. Единият можете да изпечете в хлебопекарната, а другият във фурната.

Козунак в хлебопекарна

Списък с необходими продукти за козунак в хлебопекарна:

  • 4 яйца
  • 150/200 г захар
  • 11 г суха мая
  • 850 г бяло качествено брашно
  • 250 мл прясно мляко
  • 150 мл. олио
  • 1 голям лимон
  • 1/2 чаена лъжичка сол
  • 4-5 супени лъжици кристална захар за поръсване
  • Стафиди

Приготвяне на козунак в хлебопекарна

Затоплете леко млякото. Отделете от него 50 мл и прибавете сухата мая с 1 чаена лъжичка от брашното. Разбъркайте и оставете маята да се активира. Към останалото мляко прибавете захарта и разбъркайте докато се разтопи. Ако е нужно затоплете още малко млякото. Когато захарта напълно се разтвори, прибавете половината на олиото (75 мл). Ако имате термометър, може да измерите температурата на млякото с мазнината (трябва да е около 40-42 градуса).

Вземете едно яйце и отделете жълтъка, с който после ще намажете козунаците. Общото тегло на яйцата в прясното мляко е 195 г. Разбъркайте с телена бъркалка или вилица подсладеното мляко, мазнината и яйцата. Към тях добавете настърганата кора от лимона и активираната мая. Тази смес излейте в контейнера на хлебопекарната.

Изсипете при другите съставки 700 г брашно. В средата на брашното направете малко кладенче и сложете солта там като я разбъркате леко с малко брашно. Сложете контейнера в хлбопекарната и пуснете на кратка програма за месене. Първоначално тестото е доста рядко, но когато сместа е разбъркана добре и добавите постепенно от останалото брашно тестото няма да продължи да бъде лепкаво.

Тестото се поставя в голяма намазнена тенджера да втасва за около час, но времето зависи от топлината в помещението. Тестото втасва по-бързо, когато температурата в помещението е  около 25-27 градуса.

Втасалото тесто се разделя на две части. Запомнете, че тестото не се меси и не се премесва. Всяка част се дели на три. Всяка третина се разплесква с ръце на лента широка около 10 см. и дълга около 40 см. Навива се руло и се усуква. Ако слагате стафиди, то те се слагат преди да завиете на руло. Трите фитила се сплитат като плитка. Намажете с оставения жълтък, към който сте добавили 1/2 чаена лъжичка олио и 1/2 чаена лъжичка кисело или прясно мляко. Поръсете със захар, към която сте добавили 1 чаена лъжичка вода за да навлажните захарта.  Козунак в хлебопекарна пускате на програма за печене за 40 минути.

 

Хлебопекарна Tefal PF611838

Функции: 19 програми

Мощност, W: 1600

Хлебопекарна Gorenje BM1400E

Функции: Брой запаметени програми: 12

LCD Дисплей, Сензорно управление

Хлебопекарна Finlux FBM-1684IX RED

Функции: 25 дигитални програми

Мощност, W: 550