Куклата Барби стана на 60

Най-известната кукла в света Барби “отпразнува” 60-ия си рожден ден. По този повод беше представена нова колекция, вдъхновена от известни личности, които са примери на много хора в живота, както и от професии, в които жените са все още с по-малко участие.

Куклата Барби за първи път се появява на 9 март 1959 г. на Панаира на играчките в Германия.

Нейният производител Мател е изработил над 20 нови версии на кукли по повод 60-годишнината от съществуването й, включително и такива, в чест на японската тенисистка Наоми Осака и британския модел и активистка Адво Абоа.

Компанията също така пусна в продажба шест кукли, които представят кариерите на астронавти, пилоти, спортисти, журналисти, политици и пожарникари или професии, в които според Мател жените все още не са достатъчно интегрирани.

Безспорно Наоми Осака, която спечели два поредни турнира по тенис от Големия шлем, е най-известната личност, която влезе в ролята на модел за подражание в новата колекция на Барби.

“Това е нещо значимо, защото когато бях дете, често играех с кукли Барби, но същевременно е донякъде сюрреалистично”, каза тя.
Майката на Осака е японка, а баща ѝ е родом от Хаити. Осака отбеляза, че “се гордее да представлява хора, които смятат, че не са представени”.

“За мен това наистина е важна цел”, настоя тя.

Куклата с лика ѝ е с импозантна прическа и с нахлупена на главата ѝ шапка с козирка. 21-годишната Осака реши да дари на основно училище, основано от баща ѝ в Хаити, сумата, която ще получи от партньорството си с производителя.

Може да харесате още...