Магнус Карлсен може да се откаже от титлата си на световен шампион

Магнус Карлсен

Световният шампион и първи в ранглистата на FIDE – Магнус Карлсен, заяви в подкаст, че има вероятност да се откаже от световната си титла по шахмат си през 2023, ако претендента му не е талантливият Алиреза Феруджа. Феруджа показа феноменална игра тази година и стана най-младият състезател с над 2800 точки по системата ЕЛО. Това го нареди веднага след шампиона Магнус Карлсен.

Алиреза Феруджа и Магнус Карлсен – снимка fide.com

По всичко изглежда, че Магнус Карлсен започва да губи интерес към защита на титлата си, но не и интереса си към шахматната игра. Карлсен сподели, че има за цел да премине заветната граница от 2900 точки, както и да защити титлите си по блиц и по бърз шах.

Тази година Магнус Карлсен защити титлата си срещу руския гросмайстор Ян Непомнящи. Двубоят започна доста оспорвано, въпреки че първите пет партии зaвършиха с реми, борбата беше интересна и не предвещаваше такъв край.
Шестата партия остана в историята. Тя продължи 7 часа и 45 минути и 136 хода, което я прави най-дългата играна досега в двубоите за титлата по шах. Карлсен спечели по блестящ начин позиция, която е реми до 130-я ход на черните според компютрите, но ендшпил с дама срещу кон, топ и две свързани пешки е много труден за изчисление, особено след часове игра и Ян сбърка.

Магнус Карлсен
Магнус срещу Ян – снимка Maria Emelianova chess.com

Това беше и преломният момент в двубоя. Непомнящи рухна психически и допусна груби грешки в три от последващите пет партии. По този начин три партии преди края на двубоя, Магнус Карлсен защити титлата си.
Освен с грешките на Непо, ще запомним тазгодишния двубой и с няколко забавни момента. След изиграна партия, Непо каза на Карлсен, че мисли че това е най-слабата партия изиграна в мач за титлата, а след това двамата продължиха с анализа на партията. Карлсен заключи, че не знае кой е бил по-добре и в кой момент.
След третата партия в мача, арбитърът се обърна към Карлсен и каза, че трябва да направят допинг тест. Магнус направи физиономия на разочарование и нежелание, а след това на пресконференцията с доза хумор каза, че все още играе добре шах, но ако започне да играе слаб шах, тогава би прибягнал до допинга. На журналистически въпрос, дали ще даде от тортата за рождения си ден на Непо, Карлсен каза, че първо не знае, че ще има торта и че като се има предвид историята на предишни мачове за титлата, не е препоръчително за противника му да я приеме.


След края на мача също не липсваха и интриги. Гросмайстор Данил Дубов, който е от щаба на Магнус беше критикуван от шахматистите в Русия, че е помогнал на Карлсен да победи срещу сънародника си в лицето на Непо. Сергей Карякин, който беше претендент за титлата срещу Карлсен през 2016, а тази година беше част от щаба на Ян, беше един от първите, които отправиха критики към Данил. Дубов се защити, като написа, че това е двубой Магнус срещу Ян, а не Норвегия срещу Русия.

Данил Дубов – снимка Maria Emelianova chess.com

За феновете на шахмата остана очакването и надеждата Алиреза Феруджа да спечели мача на кандидатите и да се изправи срещу Магнус.

Може да харесате още...