Момчето си отива – Анди Мъри обяви края на кариерата си

Британският тенисист Анди Мъри обяви края на кариерата си в навечерието на старта на първия за годината турнир от Големия шлем – Откритото първенство на Австралия. Изборът на Мелбърн за анонсирането на тази новина носи известна доза символизъм, който предизвиква чувство на безнадеждност.

Именно в Мелбърн Мъри игра пет финала, като не спечели нито веднъж. Той беше победен един път от Роджър Федерер, а останалите четири поражения му нанесе Новак Джокович. След поредната загуба през 2015 година той толкова се отчая, че забрави в хотелската си стая купата, която се връчва на финалиста и се наложи хората от персонала да го търсят на летището, за да му я върнат.

ИСКАТЕ ЛИ ДА ИГРАЕТЕ ТЕНИС КАТО АНДИ МЪРИ?

Пет загуби могат да сломят всяка психика, но не и тази на Мъри, чийто тенис винаги се е характеризирал с тази особеност, че е повече предизвикателство към него самия, отколкото към съперника. Списание “Тайм” намери доста точна формулировка на играта му – концерт на неритмична дисхармония. Всеки завързан мач на Мъри предлага от всичко по малко – достигане до невъзможни топки, отчаяние от предстояща загуба, магическо завръщане, атрактивни уинъри и неразбираеми грешки.

Мъри има три победи в турнири от Големия шлем, но един от най-паметните му мачове е финала през 2014 година във Валенсия срещу местния любимец Томи Робредо. Двубоят продължи 3 часа и девет минути и накрая и двамата тенисисти едва стояха на краката си. Робредо пропусна пет мачбола, като при всеки спасен Мъри сякаш превключваше на друг режим. След загубата Робредо изчака подпрян на мрежата Мъри и вместо поздрав му показа среден пръст и с двете ръце – толкова голямо беше разочарованието му и в същото време показваше респект към опонента.

На прощаване британецът призна, че в последните две години е живял с ужасяващи болки в гърба, които съпътстват кариерата му от 2005 година насам. Той се решава на операция едва през 2013 година, но болките остават. Мъри е роден и с хроничен проблем в коляното, което е налагало да излиза често на обезболяващи. Той няма грацията на Федерер, пластичността на Джокович или скоростта на Надал, но успя да се вклини в голямото трио и дори стигна до номер 1 в ранглистата. Анди Мъри бе доста емоционален на корта, влизаше в конфликт със зрители, а понякога ругаеше и членове на своя отбор заради някой неодобрителен поглед.

Голямо влияние върху характера му изиграва трагична случка от детството. През 1996 година той се разминава със смъртта, след като учител разстрелва 16 деца и една учителка в училището в Дънблейн, а Мъри и брат му Джейми се срещат с убиеца в коридора. Кариерата му тръгва на приливи и отливи, но треньорът Иван Лендъл успява да смири коравия шотландец и с негова помощ той печели трите турнира от Шлема и олимпийските игри.

През 2016 година той се изкачва и на върха в ранглистата. В еуфорията той не обръща внимание на болежките, докато една сутрин просто не може да стане от леглото. В крайна сметка природата сложи край на кариерата на Мъри, но едва ли е сломила непримиримия му шотландски дух и сега всички с нетърпение очакват каква посока ще поеме животът му.

Може да харесате още...