Най-силният мъж на планетата е грузинец

Грузинецът Лаша Талахадзе официално може да бъде обявен за най-силния мъж, раждал се някога на Земята. Това стана възможно след триумфа на Талахадзе в най-тежката категория на европейското първенство по вдигане на тежести в Батуми.

Исполинът спечели златото с двубой от 478 кг – 218 в изхвърлянето и 260 в изтласкването. Това е с цели 4 кг повече от предишния рекорд, който също е бил записан срещу неговото име.

Постиженията в отделните движения също са рекордни, а мнозина вече сравняват Талахадзе за най-великия щангист на нашето време, както навремето беше смятан покойния вече наш сънародник Наим Сюлейманоглу. И ако Наим беше наричан „Джобния Херкулес“,  то този 25-годишен грузинец гордо носи прозвището „Грузинския Голиат“.

Сравнението с библейския герой очевидно е по вкуса му, тъй като самият грузинец е много религиозен и не докосва щангата, преди да се прекръсти поне три пъти.


Любопитното е, че титлата, четвърта в кариерата на Лаша от шампионите на Стария континент, идва само месец, след като стана за първи път баща. Съпругата му Ануки Демурия го дари с дъщеря, която двамата нарекоха Мариам.

Двамата с Лаша се запознават преди три години именно в Батуми, като на сватбата на олимпийския шампион от Рио 2016 и двукратен световен шампион присъства елитът на грузинския спорт – бившият футболист на Милан и кмет на Тбилиси Каха Каладзе, легендарната шахматистка Нона Гаприндашвили и други, а за настроението на гостите се грижеха музикантите от група „Нютон“.

2 Отговори

  1. Аз каза:

    Браво на грузинеца!

  2. Анонимен каза:

    Много анаболи взимат тези