Разпознавате ли признаците за топлинен удар?

Екстремните жеги ни карат да се чувстваме зле. Нещата не опират само до комфорта, а може да се окажат много по-опасни и да получим топлинен удар. Симптомите му съвсем не са универсални.

Македонският портал АртКухня, цитиран от БГНЕС, събира най-често срещаните признаци, че сме претърпели топлинен удар:

– главоболие
– световъртеж
– дезориентация, тревожност, объркване
– треперене или тромавост
– топла, суха кожа, която не се поти
– висока телесна температура
– загуба на съзнание
– ускорен сърдечен ритъм
– халюцинации

Кога трябва да се обърнете към лекар?
– Ако телесната ви температура не се понижи, въпреки охлаждането и медикаментите.

Тогава вероятно не е само слънчево изгаряне, а по-скоро е начало на друг проблем. Обикновено става дума за появата на чревни инфекции или възпаление на дихателните органи. В този случай бързо се появяват и други симптоми, затова се консултирайте с лекар, който ще постави истинската диагноза.

– Ако лицето загуби съзнание и не се възстанови бързо след поставянето му в легнало положение. Загубата на съзнание обикновено е резултат от промяна на кръвното налягане и недостатъчен приток на кръв към мозъка.

В най-добрия случай почти веднага преминава, когато човек легне и краката му се вдигнат, за да се осигури достатъчно кръв към мозъка. Въпреки това, ако пациентът след това е объркан, сънлив и слабо комуникиращ, трябва да се обърне към лекар.

– Ако пациентът повръща непрекъснато и е все по-изнемощял и отпаднал. Тогава става въпрос за много тежка форма на слънчев удар, така че е необходим лекарски преглед. Той ще установи дали става дума за топлинен удар или това е начало на друго заболяване (например инфекция от летни вируси или бактерии).

Може да харесате още...