Шахматен гений става втори в световната ранглиста

Шах

Алиреза Феруджа е най-младият шахматист, който минава заветната граница от 2800 ЕЛО.

След невероятното си представяне на завършилото 23 Европейско отборно първенство по шахмат в Словения, Феруджа успя да добави невероятните 33.8 точки към своя рейтинг, което след актуализацията през декември, ще му отреди второто място в световната ранглиста.

Алиреза върви с бързи стъпки към върха, като последните три месеца постигна изключителни резултати – второ място на шампионата на Норвегия след световния номер едно Магнус Карлсен (което беше повторение на миналогодишния му резултат), първо място на турнира на кандидатите в Швейцария, както и невероятното представяне на Европейското отборно първенство, където представянето му беше с рейтинг над 3000! Той завърши миналата година на 18-то място и стремглавото му изкачване до второто място е невероятно постижение. Алиреза е и най-младият от всичките 100 в ранглистата на FIDE.

Снимка – Twitter

Алиреза Феруджа е роден през 2003 в Иран. Започва да се занимава с шах на 9-10 годишна възраст, което според неговите думи е вече доста късно за този спорт. На 12 години е вече шампион на Иран, а на 14 години покрива норматива за титлата гросмайстор. Феруджа става любимец на феновете на шахмата чрез платформата YouTube. Алиреза побеждава няколко пъти в онлайн блиц световния шампион Магнус Карлсен. Бързо спечелва сърцата на любителите на шаха не само с бързата си мисъл, но и с вечната си усмивка. Много коментатори тогава пренебрегват Алиреза, защото онлайн блиц партиите са много по-различни от класическия шах, където съпернците имат достатъчно време за да се справят с така любимите на Алиреза сложни позиции. Младият гросмайстор опровергава критиците с невероятно представяне и в класическия шах. Играта му е остра, съчетана от сложни комбинации и всяка негова партия е изпълнена с интересни моменти, дори и когато губи, неговите партии са всичко друго, но не и скучни.

снимка Chessbase

Само няколко дни преди мача за световната титла между феноменалния Магнус Карлсен и Ян Непомнящи, всички погледи са насочени към бъдещия претендент за титлата – Алиреза Феруджа. Мнозина очакват, че рано или късно, Алиреза ще седне на шахматния престол.

Може да харесате още...