Трикове за приготвяне на месо

Успешното приготвяне на едно ястие зависи от качеството на продуктите и след това всичко е въпрос на правилно готвене. Така че, когато искаме да сме наистина добри в кухнята, има едно правило, което трябва да спазваме – постоянно да експериментираме с нови неща. Ето и някои трикове, които ще ви помогнат за да постигнете удивителен резултат.

Сготвен по различен начин един и същи продукт може да покаже различни нюанси на вкуса си. Затова изберете между печене на фурна, на тиган, на грил или на скара.

Месо на фурна

Преди да нарежете месото за печене, оставете го за 10 минути на стайна температура – така соковете му се разпределят равномерно. За да запазите пържолите по-крехки, намажете ги с олио и оцет 1 час преди топлинната обработка. Нарежете месото с остър нож, за да намалите загубата на соковете. Хубавото при този метод е, че месото в повечето случаи не изисква въртене. Преди да се вкара във фурната, може да бъде подложено на запечатване – поставяне на силно сгорещена повърхност за кратко време.

За да е вкусно свинското месо, то има нужда от черен и червен пипер, за предпочитане млян. Черният и червеният пипер се добавят в края на готвенето, тъй като ако се добавят в началото на топлинната обработка на месото, то ще стане горчиво. 

За пилешкото месо са подходящи майорана, розмарин, салвия, босилек. Може да се използва само по една подправка, а може да се смесят всичките. Пилешкото месо става по-ароматно, ако добавите в него джинджифил или къри.

Телешкото месо става много вкусно с кориандър, ким, куркума, къри. Белият, черният и червеният пипер, естрагон, босилекът и салвия също са подходящи за телешко месо.

Месо на тиган

Един от начините да избегнете изсъхването на месото и загубата на сочност, е когато го обръщате твърде често. За да разберете кога е най-подходящият момент да обърнете пържолите, леко разклатете тигана. Ако месото се отлепя от дъното му, значи е дошло времето да го обърнете. Никога не пържете месото със зехтин, тъй като зехтинът започва да пуши при висока температура, което влияе лошо на процеса на готвене, а и не е здравословно. Една от най-често допусканите грешки при готвенето е добавянето на по-голямо количество храна в тигана. За да се сготви храната добре и да запази сочността си, ѝ трябва достатъчно място в съда.

Тепаняки грил / скара Beper 90.386 XXL, 70см

• Тепаняки скара с екстра размер XXL
• Незалепващо покритие, което  Ви позволява да готвите без добавена мазнина
• Регулируем термостат и достатъчна мощност от 1800 W, за перфектно изпичане
• Тавичка за отичане на мазнината