Внимание! Слънцето разпалва желанието за секс

Секс

Учени от Израел са открили зависимост между слънчевата светлина и сексуалното влечение. В проучването на списание „Cell Reports“се казва, че колкото повече човек се излага на слънце, толкова по-високо е нивото на половите хормони.

Учените са стигнали до извода, че протеинът p53, който предпазва кожата от ултравиолетово лъчение, е отговорен за тези промени, пише БТА. Когато при мишки въпросният протеин е бил отстранен, повишеното им влечение е отшумяло.

За идеите на изследването специалисти от университета на Тел Авив са анализирали показателите на мишки, изложение на действието на ултравиолетови лъчи. Оказало се, че при женските значително се повишава нивото на хормоните, а яйчниците се уголемявали. При мъжките също са били отчетени повишени хормонални нива.

Учените проучили данните от въпросници на участници, които били 32 на брой. Анкетираните участници е трябвало да отговарят на въпроси, свързани с романтичното привличане и секса. При представителите и на двата пола е отчетено повишено сексуално желание под въздействието на слънчевата светлина, а при мъжете и повишаване на тестостерона и агресията.